Hengitystieinfektiot ovat lääkärikeskus Mehiläisen laboratoriotutkimusdatan mukaan kovassa kasvussa.

Testeissä löytyy tällä hetkellä rinovirusta, mutta myös ajoittain kovankin taudin aiheuttavaa parainfluenssan muotoa poikkeuksellisen paljon, yhtiö kertoo.

”Pikkulapsille ja riskiryhmille myös parainfluenssa saattaa aiheuttaa jopa sairaalahoitoon johtavan taudin”, kertoo Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen tiedotteessa.

Tavallisten ja yleensä harmittomienkin infektioiden runsas määrä voi kuormittaa terveydenhoitojärjestelmää, sillä vakavien tautimuotojen määrä kasvaa, kun esiintyvyys on runsasta.

Varsinainen influenssakausi ei ole vielä alkanut, mutta useita muita hengitystieviruksia on paljon liikkeellä.

”Hengitystieinfektioiden johdosta tehdyt lääkärikäynnit ovat Mehiläisessä lisääntyneet jopa kolmanneksella ja niiden laboratoriotutkimukset ovat jo yli kymmenkertaistuneet vuoden takaiseen vastaavaan jaksoon verrattuna”, Hotakainen kertoo.

”Uudet testipaneelit mahdollistavat useamman taudinaiheuttajan tunnistamisen koronan ohella samasta näytteestä ja viruslöydösten määrät ovatkin laboratoriotutkimuksissa lisääntyneet.”

Vaikka Covid-19 -taudin takia otetut näytteet ovat viime viikkojen aikana vähentyneet, on positiivisten näytteiden osuus ollut selvästi nousussa.

Mehiläisessä syys-lokakuussa tutkituissa Covid-19 -näytteistä jopa yli 5 prosenttia on positiivisia.

”Kesäkuun alkupuoliskolla tutkituista PCR näytteistä positiivisten osuus oli alle 1 prosentin luokkaa”, Hotakainen kertoo.

Tyypillisesti joka toinen vuosi runsaammin esiintyvän RS-virusinfektion ennakoidaan nousevan viimevuotista voimakkaammaksi epidemiaksi.

Mehiläisen konsultoiva mikrobiologian erikoislääkäri Simo Nikkari arvelee koronapositiivisten suhteellisen osuuden nousun heijastavan kohdennetumpaa testaamista sekä rajoitustoimien lieventymistä ja suhteellisen alhaista rokotuskattavuutta.

”Varsinkin riskiryhmiin kuuluvien tulisikin viimeistään nyt hankkia täysi rokotesuoja jo oman terveytensä takia. Koko väestön nykyistä laajempi rokotuskattavuus vähentäisi sairastavuutta. Myös tulevaan influenssakauteen kannattaa varautua ottamalla influenssarokote”, Nikkari sanoo tiedotteessa.

Koronaviruspandemian yhteydessä keväällä 2020 huomattiin selkeä lasku muiden tavanomaisten ylähengitystievirusten esiintyvyydessä lähes maailmanlaajuisesti. Sairastamalla hankittu immuniteetti näitä nuhakuumetta aiheuttavia viruksia kohtaan on pandeemisen koronaviruksen tapaan melko lyhytkestoista.

”Onkin mahdollista, että nyt syksyn aikana maksamme niin sanottua infektiovelkaa sairastamalla muita tavanomaisia hengitysteiden infektiotauteja, jotka varsinkin lapsilla ja ikäihmisillä voivat aiheuttaa ikäviä ja myös terveydenhoitojärjestelmää kuormittavia jälkitauteja”, Nikkari arvioi.

”Vaikka koronan uhka rokotusten myötä väistyy, on influenssarokotteen ottaminen ja muilta hengitystieinfektioilta suojautuminen koronapandemian myötä tutuiksi käynein keinoin tärkeää. Esimerkiksi käsien pesua ja yskimishygieniaa ei voi kyllin korostaa”, hän sanoo.