Mehiläinen aloittaa virtuaaliterapiapilotin, jossa tutkitaan virtuaalitodellisuuden hyödyntämistä sosiaalisten tilanteiden pelon hoidossa. Kokeilulla pyritään löytämään keinoja matalan kynnyksen apuun sekä nopeaan hoitoonpääsyyn. Aiempien tutkimustulosten perusteella virtuaalitodellisuutta voidaan hyödyntää niin kivunlievityksessä kuin rentoutus- ja altistusharjoittelussakin.

Ahdistus ja jännitysoireet ovat tavallisia mielenterveysoireita nuorilla. Mehiläinen pyrkii virtuaaliterapiapilotilla löytämään matalan kynnyksen apua korona-aikana lisääntyneisiin nuorten mielenterveyden haasteisiin.

- Pilotin kohderyhmänä ovat kevyen hoidon piirissä olevat nuoret terapiapotilaat, jotka kärsivät lievästä sosiaalisten tilanteiden pelosta tai sosiaalisesta jännittämisestä. Altistushoito on tunnettu psykologinen hoitomenetelmä, jossa opitaan asteittain kestämään sellaisia asioita ja tilanteita, joita potilas on niiden sietämättömyyden vuoksi pyrkinyt välttelemään, kertoo Mehiläisen vastuupsykiatri Laura Suomalainen tiedotteessa.

Pilotissa nuorilla terapiapotilailla kokeillaan kahden eri virtuaalikokemuksen vaikutusta: altistus- ja rentoutusharjoittelua. Osa terapiakäynneistä tapahtuu vastaanotolla, jonka lisäksi potilas tekee harjoituksia itsenäisesti kotona virtuaalilasien avulla.

- Virtuaalilasien käyttö osana terapiaprosessia sopii nuorille, koska he ovat tottuneet käyttämään erilaisia teknologisia sovelluksia osana arkeaan. Toiveenamme olisi, että virtuaalilasien käyttö osana terapiaprosessia lisäisi matalan kynnyksen terapioiden saatavuutta, ja siten mahdollistaisi terapeuttisten hoitojen toteutumisen mahdollisimman oikea-aikaisesti, Suomalainen sanoo.

Mehiläisen terapiapilotin teknisen ratkaisun toteuttaa designtoimisto Adventure Club. Virtuaalisissa altistusharjoituksissa potilas ohjautuu suljetun oven taakse, jonka takaa kuuluu puheensorinaa. Huoneessa on ihmishahmoja, joihin potilas ottaa kontaktin. Rentoutusharjoituksessa ollaan puolestaan pastellinsävyisessä tilassa, jossa keskitytään seuraamaan " ilmakupla", joiden tahdissa hengitys pyritään rytmittämään. Ääni- ja värimaisemat ovat hyvin rauhoittavia.