Mehiläisen koronatestauspisteissä on nyt tarjolla kaksi uudenlaista menetelmää koronanäytteen antamiseksi: sylkinäyte sekä sellainen sierainnäyte, jossa testitikkua ei tarvitsee ohjata syvälle nenänieluun.

Nenänielu on kuitenkin edelleen ensisijainen testausmenetelmä niin PCR- kuin antigeenitesteissäkin. Päätöksen kuhunkin tilanteeseen sopivasta testistä tekee terveydenhuollon ammattilainen.

Koronatestaamisessa eniten kokemusta ja näyttöä on nenänielusta otettavan näytteen toimivuudesta.

– Vaihtoehtoja on hyvä olla, jos nenänielunäytteen ottaminen ei jostain syystä sovellu – esimerkiksi jos potilaalla on verenvuototaipumus tai anatominen syy. Tähän asti sellaisissa tilanteissa näyte on voitu ottaa nielusta tavallisen nieluviljelynäytteen tapaan, toteaa Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja, dosentti Kristina Hotakainen tiedotteessa.

Eri näytemuotojen toimivuus koronaviruksen osoituskokeissa on varmistettu ennen uusien tapojen käyttöönottoa.

– Mehiläisessä on validoitu uusi syljestä tehtävä PCR-menetelmä, jolla pystytään toteamaan samat selvät positiiviset tapaukset kuin nenänielunäytteistä. Jos virusta on ylähengitysteiden limakalvoilla hyvin vähän, infektio saattaa jäädä sylkinäytteestä toteamatta, Hotakainen sanoo.

Sylkinäytteen käsittely on vaativaa eikä menetelmä siksi sovellu kiireellisiin tapauksiin. Vastauksen saaminen kestää 1–2 päivää, kun keskimääräinen nenänielunäytteiden PCR-tutkimusten vastausaika on Mehiläisessä alle 12 tuntia, ja kolmannes tuloksista saadaan alle kuudessa tunnissa.

Antigeenitestiä käytetään, kun vastaus tarvitaan odottaessa. Herkkyydessä antigeenitesti on kuitenkin hiukan PCR-testiä heikompi.

Hotakaisen mukaan sierainnäyte on antigeenitestissä herkkyydeltään nenänielunäytettä vastaava. Sierainnäytteen antigeenitestin tulos saadaan puolen tunnin sisällä.

Uudet näytteenottotavat ovat jo käytössä Mehiläisen pääkaupunkiseudun sekä suurimpien kaupunkien drive-in-testausasemilla. Pääsiäisviikon aikana ne tulevat käyttöön myös muissa Mehiläisen koronatestauspisteissä.