Mehiläinen aloitti lauantaina influenssarokottamisen drive-in-toimintamallilla. Näin pystytään välttämään turhia lähikontakteja rokotustapahtumassa. Ensimmäinen drive-in-rokotuspiste avattiin Helsingin Messukeskuksen parkkialueelle osoitteeseen Ratapihantie 17. Opasteet ohjaavat rokotuspisteelle, joka sijaitsee eri parkkialueella kuin koronatestaus.

– Haluamme tarjota asiakkaillemme helpon tavan hakeutua influenssarokotteeseen niin, että rokottamiseen ei liity turhia lähikontakteja. Koronapandemia haastaa meitä kehittämään jatkuvasti asiointitapojamme, toteaa Mehiläisen liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf tiedotteessa.

Rokotukseen voi saapua ilman lähetettä ja ajanvarausta. Itse rokotustapahtuma ja sen jälkiseuranta vastaavat lääkärikeskuksessa tapahtuvaa rokottamista.

– Influenssarokottaminen tapahtuu autossa. Hoitaja haastattelee asiakkaan ennen rokotetta, ja jos rokottamiseen ei ole terveydellistä estettä, annetaan rokotus. Asiakas istuu koko ajan omassa autossaan. Rokote annetaan käsivarteen, joten sopiva vaatetus drive-in-rokottamiseen on esimerkiksi t-paita ja takki, kertoo Asklöf.

Vointia seurataan noin 15 minuuttia rokotuksen jälkeen paikan päällä, omassa autossa istuen. Influenssarokotteen hinta on sama (39,80 €), kuin Mehiläisen lääkäriasemilla ja aukioloajat löytyvät yhtiön nettisivuilta.

Influenssarokotteesta odotetaan hyötyä myös koronapandemian hallinnassa.

– Rokottaminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Influenssarokotteella voidaan pienentää riskiä influenssan ja koronan sairastumiseen yhtä aikaa. Jos henkilö sairastaa molempia tauteja yhtäaikaisesti, vakavan taudin riski on huomattavasti suurempi.

Mehiläinen pilotoi drive-in-influenssarokottamista Helsingissä. Toimintamallin laajempaa levittämistä arvioidaan pilotin pohjalta.

Riskiryhmiin kuuluvat kansalaiset saavat influenssarokotteen ilmaiseksi terveyskeskuksista kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Osa kunnista on jo aloittanut riskiryhmien influenssarokotukset, mutta suurin osa aloittaa rokottamisen marraskuun alkupuolella. Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut voivat käydä ottamassa rokotteen omassa terveyskeskuksessaan tai neuvolassaan. Terveyskeskukset tiedottavat alueellaan rokotusajoista ja -paikoista.

– Samanaikaisesti sairastettu influenssa ja korona ovat huono yhdistelmä kenelle tahansa, mutta aivan erityisesti riskiryhmille. Sen vuoksi influenssarokotteen ottaminen on tänä vuonna erityisen tärkeää, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

Influenssakausi ei ole vielä alkanut Suomessa. THL:n Tartuntatautirekisteriin ei ole heinäkuun jälkeen ilmoitettu yhtään laboratoriovarmistettua influenssatartuntaa. Tänä vuonna influenssa-aktiivisuus on ollut sekä pohjoisella että eteläisellä pallonpuoliskolla vähäisempää kuin aiempina vuosina.