Terveyspalveluyhtiöt Mehiläinen ja Terveystalo ovat testanneet puolentoista viikon aikana koronatartunnan noin 2600 ihmiseltä. Terveystalo oli testannut eilisaamuun mennessä koronaviruksen 650 henkilöltä ja Mehiläinen tähän mennessä vajaalta 2000 henkilöltä.

Terveystalosta kerrotaan, että testitulos on ollut positiivinen noin seitsemällä prosentilla testattavista, mikä tarkoittaa noin vajaata 50:tä henkeä. Mehiläinen ei sen sijaan kerro positiivisten testitulosten määrää, vaan toteaa, että sairaanhoitopiirit tiedottavat positiivisista testituloksista.

Terveystalo laskuttaa koronavirustestauksesta 195 euroa, mihin lisätään vielä 40–60 euron etälääkärikäyntimaksun. Mehiläisessä testaus maksaa asiakkaalle enintään 75 euroa.

– Koronavirustesti on erikoistutkimus, joka vaatii Terveystalolta erityisjärjestelyjä ja jossa näytteen ottavat työntekijät pukeutuvat suojavarusteisiin. Testi on hinnoiteltu normaalin hinnoitteluprosessin mukaisesti. Maksussa huomioidaan erityisjärjestelyiden lisäksi koko testausprosessi: näytteenotto, logistiikka, laboratoriotutkimus sekä tutkimustulosten ilmoittaminen asiakkaalle ja viranomaisille, Terveystalosta kerrotaan.

Mehiläisessä testaus maksaa vain 75 euroa, koska testien analysoinnin suorittaa ja kustantaa pääosin THL. Mikäli henkilön työterveyshuolto on järjestetty Mehiläisen kautta, maksaa testattavan työnantaja testaamiseen liittyvät kulut.

Mehiläisestä ja Terveystalosta molemmista muistutetaan, ettei testiin pääse pelkällä rahalla, vaan ihmisiä testataan THL:n määrittelemien kriteerien mukaisesti.

Mehiläinen testaa tartunnan vain sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleviltä henkilöiltä.

Terveystalo sen sijaan testaa tartunnan myös iäkkäiltä henkilöitä ja niiltä, joilla on syytä epäillä koronavirusta altistumistietojen tai matkustushistorian perusteella.

Molemmat lääkärikeskukset testaavat koronatartunnan vain niiltä henkilöiltä, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita.

Ennen testausta testattavat käyvät lääkärin etävastaanotolla, joka tekee tarvittaessa lähetteen testaukseen. Tulosten saannissa kestää yhdestä kahteen päivään. Testit tehdään testauspisteissä, jotka ovat eristyksissä muista ihmisistä, ja hoitohenkilökunta on pukeutunut suojavarusteisiin.

Juttua korjattu 20.3.2020 kello 18.30 otsikosta ja lauseesta ”Terveystalo oli testannut eilisaamuun mennessä koronaviruksen 650 henkilöltä ja Mehiläinen tähän mennessä vajaa 2000 henkilöltä”.

Viranomaisten kanssa. Testausprosessi on valmisteltu yhteistyössä viranomaisten kanssa. Testien analysoinnin suorittaa pääosin THL. Kuva otettu torstaina 19.3. Mehiläisen pisteellä Espoossa. Karoliina Vuorenmäki