Mehiläinen aloittaa koronan antigeenitestauksen ensimmäiseksi Turussa. Testaus aloitetaan tänään keskiviikkona. Testin vastauksen saa keskimäärin kuudessa tunnissa ja antigeenitestiin vaadittavan lähetteen saa tarvittaessa paikan päältä.

Asiasta tiedottaa Mehiläinen.

Antigeenitesti tehdään oireiselle henkilölle samanlaisesta nenänielunäytteestä kuin PCR-testi. Näytteestä tutkitaan viruksen pintarakenteita, eli antigeenejä, mariPOC-testijärjestelmällä. MariPOC-testauksen käynnistysvaiheessa otetaan PCR-rinnakkaistestejä mariPOC-testiin hakeutuvilta, jotta uuden testin toimivuudesta saadaan lisää tietoa.

Antigeenitestin tavoitteena on keskimäärin 6 tunnin vastausaika ja nopeimmillaan tuloksen voi saada parissa-kolmessa tunnissa.

– Antigeenitestaus mahdollistaa koronatestauksen vastausajan nopeuttamisen. Otamme antigeenitestin käyttöön PCR-testauksen rinnalle niitä tilanteita varten, jossa nopea vastauksen saaminen on tärkeää, sanoo Mehiläisen liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf tiedotteessa.

Myös antigeenitestiin tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisen arvio ja lähete. Testausasemalle voi saapua ilman lähetettä, jolloin paikan päällä asiakas haastatellaan ja arvioidaan näytteenoton tarve. Samalla kirjoitetaan lähete parhaiten soveltuvaan testiin.

Kiireettömissä tapauksissa ja oireettoman henkilön testauksessa tehdään PCR-tutkimus, josta Turun alueella tulokset on saatu 1-2 vuorokaudessa. Testaamisessa noudatetaan THL:n kriteereitä.

Antigeenitestit ovat yleisesti käytettyjä hengitystietulehdusten diagnostiikassa, kuten influenssassa tai angiinassa eli nielun streptokokkitulehduksessa. Ne ovat yleisesti ottaen vähemmän herkkiä kuin PCR-testit, mutta tuloksen nopeus ja mahdollisuus tehdä testejä keskuslaboratorioiden ulkopuolella ovat merkittäviä etuja.

– Menetelmävertailujemme perusteella koronaviruksen antigeenitesti havaitsee noin 90 prosenttia henkilöistä, jotka saavat PCR-testissä positiivisen tuloksen, eli yksi kymmenestä saa väärän negatiivisen tuloksen. Vääriä positiivisia tuloksia ei ole todettu, eli testi ei tunnista muita väestössä kiertäviä hengitystietulehdusten aiheuttajia, kertoo Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja, dosentti Kristina Hotakainen.

Tärkein syy antigeenitestin käytölle on tuloksen nopeus. Testi on luotettavin oireiden ensimmäisinä päivinä. Oireettomien testaamisesta ei ole kokemusta ja siten esimerkiksi oireettomien altistuneiden tutkimisessa PCR-tutkimus on tällä hetkellä ensisijainen.

Antigeenitestin hinta on sama kuin PCR-testin eli 249 euroa eikä se toistaiseksi ole Kela-korvattava.. Testi on alkuvaiheessa tarjolla Mehiläisessä yksityisasiakkaana asioiville.