Erilaiset terveysaiheiset uutiset ovat suosittua sisältöä mediassa, koska terveydestä on tullut osalle ihmisille melkein kuin harrastus. Terveyteen ja sairauksiin liittyvät jutut myös koskettavat ihmisiä henkilökohtaisella tasolla ja niihin liittyy usein jokin tunne. Toimitusten vastuulle jää miettiä sitä, mitä asioita jutuissa nostetaan esiin ja kuinka suurella painoarvolla. Jos suurin osa lääkäreistä kannattaa rokotteita, onko oikein, että saman verran palstatilaa saa myös se yksittäinen lääkäri, joka on rokotteita vastaan?

Median ja lääketieteen suhdetta pohdittiin heinäkuussa Suomi Areenassa käydyssä Terveysuutiset; totta, tarua vai paskapuhetta? -paneelikeskustelussa. Toimittajien keskustelussa keskeiseksi asiaksi nousi luotettavan asiantuntijatiedon etsimisen ja kertomisen tärkeys.

– Monet asiantuntijat jättävät turhaan käyttämättä oman osaamisensa. Niiden, jotka osaavat kansantajuistaa tietonsa pitäisi ottaa tilansa myös sosiaalisessa mediassa, koska ihmisillä on valtava tiedonhalu, Sanoo Mediuutisten päätoimittaja Anne Lahnajärvi.

Jos asiantuntijoiden näkemys puuttuu keskustelusta, tila täyttyy jollain muulla, esimerkiksi huuhaalla ja luuloilla.

–Keskusteluihin osallistuvat asiantuntijat ovat myös arvostettuja. Ei kannata pelätä sitä, että joku voi väittää vastaan ja olla eri mieltä. Ihmiset kyllä arvostavat asiantuntijuutta. Myös media rakastaa tällaisia asiantuntijoita ja mediahuomio on taattu, Lahnajärvi sanoo.

Turun lääketieteellisessä tiedekunnassa opiskeleva Vastalääke-blogin perustaja Tatu Hahn sanoo, että lääkäreille pitäisi opettaa nykyistä enemmän viestintätaitoja. Vaikka ihmiset luottavat tieteeseen, toimintaa ohjaa usein tunne.

– Meillä lääkiksessä opetetaan motivoivaa keskustelua, ja viestintätaitoja, mutta sitä pitäisi ehdottomasti olla enemmän. Ihminen on sellainen olento, että tunteet ajavat rationaalisuuden ja järjen ohi. Jos vastassa on tarina, se voi ajaa raa’an kylmän faktan ohi, varsinkin jos totuus ei miellytä, Hahn sanoo.