Mediuutiset esitteli perjantaina ilmestyneessä numerossaan eri puolueiden keskeisiä terveyspoliittisia vaikuttajia. Perussuomalaisen kansanedustajan Hanna Mäntylän haastattelusta on syntynyt jatkokeskustelua mediassa, muun muassa Kansan Uutisissa ja Helsingin Sanomissa sekä sosiaalisessa mediassa.

Mediuutiset kirjoitti Mäntylän haastattelussa rokotuksista seuraavasti:

”Osa perussuomalaisista on kampanjoinut HPV- ja influenssarokotusta vastaan. Oletteko rokotusvastainen puolue?

– Emme, mutta olemme rokotuskriittisiä. Tieteellistä tutkimusta ja sen tilaajan roolia on osattava ja uskallettava kyseenalaistaa.”

Helsingin Sanomien haastattelussa Mäntylä sanoi, että häntä lainattiin tässä yhteydessä Mediuutisissa väärin. Mediuutisilla on kuitenkin puhelinhaastattelusta tallenne, jossa Mäntylä sanoo, että ”me olemme rokotuskriittisiä, mutta emme ole rokotusvastaisia, vaikka kyseenalaistamme.”

Rokotuskriittisyydellä Mäntylä ei tarkoittanut, että puolue vastustaisi kaikkia rokotuksia, kuten lausetta on sosiaalisessa mediassa paikoin tulkittu. Hän peräänkuulutti kriittistä asennetta siihen, onko rokotustutkimus ja ylipäätään lääketieteellinen tutkimus tehty huolella.

Helsingin Sanomat pohjasi juttunsa pelkästään Mäntylän kommentteihin eikä tarkistanut Mediuutisten näkemystä juttuun sisällyttämästään Mäntylän väitteestä. Mediuutiset oli yhteydessä Helsingin Sanomiin jutun julkaisemisen jälkeen. Myöhemmin Helsingin Sanomat lisäsi juttuunsa lauseen: ”Mediuutiset kiistää, että kansanedustajaa olisi siteerattu väärin.”

Mäntylä kertoi Mediuutisten toimittajalle, että hän on ilmoittanut Helsingin Sanomien toimittajalle kuitanneensa kyllä Mediuutisten haastattelun ennen julkaisua.

.

Perjantaina julkaistu juttu on kokonaisuudessaan Summa-verkkopalvelussa.

-------

TILAA Mediuutisten viikottainen uutiskirje tästä.