Euroopan parlamentti on hyväksynyt torstaiaamuna matkustamista helpottavan koronatodistuksen. EU-jäsenmaat näyttivät sille jo aiemmin vihreää valoa.

Euroopan komissio esitteli maaliskuussa ehdotuksensa ”digitaalisesta vihreästä todistuksesta”, jolla on tarkoitus helpottaa kansalaisten vapaata liikkuvuutta EU:ssa koronapandemian aikana.

Kyse on kaikissa EU-maissa käyvästä todistuksesta, joka osoittaa, että sen haltija on joko saanut koronarokotuksen, saanut negatiivisen testituloksen tai parantunut covid-19-taudista.

Todistuksen pitää olla EU-kansalaisille maksuton. Se annetaan digitaalisesti ja paperimuodossa. Todistus sisältää QR-koodin.

Meppien mielestä todistuksen tulee olla voimassa korkeintaan 12 kuukautta.

Parlamentin kannan mukaan todistuksen haltijoille ei pidä asettaa karanteeni-, eristys- tai testausvaatimusta. Mepit myös painottivat, että jäsenmaiden täytyy varmistaa testien yleinen, nopea ja maksuton saatavuus.

– Tarvitsemme todistusta, jotta palautamme ihmisten uskon Schengen-alueeseen. Rokotteiden ja testien tulee olla maksuttomia ja kaikkien saatavilla, eikä jäsenmaiden tule ottaa käyttöön lisärajoituksia todistuksen voimassaoloaikana, parlamentin kansalaisvapauksien valiokunnan puheenjohtaja Juan Fernando López Aguilar (S&D) toteaa parlamentin tiedotteessa.

Valmista tulossa ennen kesän lomakautta

Puhekielessä todistusta on kutsuttu ”koronapassiksi” tai ”rokotepassiksi”. Komissio ja parlamentti haluavat kuitenkin välttää passi-sanan käyttöä, koska kyse ei ole matkustustodistuksesta, eikä rokotteen saaminen ei ole ehto matkustamiselle. Myös negatiivinen testitodistus kelpaa.

Komission nimiehdotus on digitaalinen vihreä todistus. EU-parlamentin mielestä sitä pitäisi kutsua ”EU:n covid-19-todistukseksi”.

EU-kansalaisia koskeva lakiesitys hyväksyttiin äänin 540 puolesta, 119 vastaan ja 31 tyhjää, ja kolmansien maiden kansalaisia koskeva esitys hyväksyttiin äänin 540 puolesta, 80 vastaan ja 70 tyhjää.

Parlamentti ja neuvosto voivat nyt aloittaa neuvottelut. Tavoite on, että sopu löytyy ennen kesän lomakautta. Koska molemmat instituutiot ovat jo hyväksyneet koronatodistuksen käyttöönoton, kyse on yksityiskohtien hiomisesta.

Esitys ei luo oikeudellista pohjaa sille, että todistusta käytettäisiin jäsenmaissa muuhun kuin matkustamiseen.

EU:n oikeuskomissaari Didier Reynders painotti aiemmin huhtikuussa, että vihreä todistus on tarkoitettu palauttamaan vapaa liikkuvuus Eurooppaan. Hän sanoo kuulleensa huolia siitä, että todistusta käytettäisiin myös muihin tarkoituksiin.

– Esityksemme ei luo oikeudellista pohjaa sille, että todistusta käytettäisiin jäsenmaissa muuhun kuin matkustamiseen. Jos jäsenmaat haluavat käyttää todistusta muihin tarkoituksiin, ne tarvitsevat siihen oikeudellisen perustan omasta kansallisesta lainsäädännöstään, Reynders sanoi.