Terveydenhuollon työvaatteiden valmistaja Medanta ja yksityinen sote-palveluyritys Pihlajalinna antoivat panoksensa huutavaan pulaan kertokäyttömaskeista kehittäen yhdessä antimikrobisen hengityssuojaimen Suomen markkinoille. Kyseessä on kestokäyttöinen hengityssuojain terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön.

Hengityssuojain on suunniteltu hygieniahoitajien ja vaatesuunnittelijoiden yhteistyönä. Se valmistetaan kaksinkertaisesta ja joustavasta, antimikrobisesta Medanta Microfiber -kankaasta.

– Antimikrobinen teknologiamme muodostaa kalvon kankaan pinnalle: kaksinkertainen mikrokuitumateriaali on tiivistä ja joustavaa, joten pisarat eivät helposti läpäise sitä, Medantan toimitusjohtaja Anu Kivelä kertoo.

Ammattilaismaskin laatu täyttää suojainasetusten vaatimukset. Metallisen nenäosan ansiosta suojain muotoutuu aina tiiviisti käyttäjän kasvoille ja maskin päälle on helppo asettaa silmä- tai suojalasit.

Maskeja tuotetaan 20 000 kappaleen viikkovauhdilla Euroopassa ja Kiinassa. Ensimmäinen erä saapuu Suomeen ensi viikolla. Erästä 5 000 menee Pihlajalinna kotihoidon ja asumispalveluiden käyttöön.

– Organisoimme yhdestä kahteen omaa rahtilentoa kuukaudessa ja pyrimme myös kasvattamaan tuotantovolyymiä, Kivelä sanoo.

Pihlajalinnan hankintapäällikkö Henna Rantanen näkee kestosuojaimessa etuja kertakäyttöiseen verrattuna.

– Jos kaikki terveydenhuollon ammattilaiset suojautuvat yleisesti käytetyillä kertakäyttöisillä kirurgisilla suu-nenäsuojuksilla, yhtälöstä tulee mahdoton. Suojat loppuvat hetkessä ja niiden hintataso maailmalla nousee pilviin – markkinathan ovat nyt todella villit. Kertakäyttömaskien kulutus on paitsi kallista, myös epäekologista.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.