Tasavirtastimulaatiohoidon saaminen mukaan hoitosuosituksiin on merkittävä askel suomalaisyritys Soomalle, joka on valmistanut hoidoissa käytettäviä laitteita seitsemän vuoden ajan.

Suosituksiin pääseminen on lisännyt kiinnostusta laitteita kohtaan myös ulkomailla, jonne myynnistä menee noin puolet.

– Tarkoituksemme on nyt laajentua ulkomaille, jossa laitteemme on otettu jo nyt hyvin vastaan, kertoo yrityksen perustaja Tuomas Neuvonen.

Tasavirtastimulaatiolaitteen toiminta perustuu matalaan sähkövirtaan. Sähkövirta vaikuttaa aivoissa hermosolun solukalvon sähköisiin ominaisuuksiin. Se voi joko vilkastuttaa tai hidastuttaa hermoston toimintaa.

– Kahden milliampeerin sähkövirtaa annetaan kannettavalla laitteella potilaan kotona. Yksi hoitotapahtuma kestää noin puoli tuntia päivässä. Hoitoa annetaan vähintään kolmen viikon ajan.

Masennuspotilailla etuaivolohkon ja siihen liittyvän hermoverkon toiminta on hidastunut, jolloin sen toimintaa voidaan normalisoida stimuloimalla aluetta sähköisesti. Hermoston toiminta voi puolestaan olla vilkastunut kroonisissa kiputiloissa.

– Vaihtamalla sähkön polariteettia voidaan ylivilkasta toimintaa hidastaa.

Neuvosen mukaan positiivisia käyttökokemuksia on tullut paljon, mutta sairaanhoitopiirien valmius ottaa käyttöön uusia hoitomuotoja vaihtelee.

– Tyypillisesti lähdetään liikkeelle pienillä piloteilla, joita laajennetaan myöhemmin.

Lue lisää: