Markkinaoikeus antoi keskiviikkona tuomionsa kahdesta Vita Laboratorioiden syyskuussa 2020 tekemästä valituksesta, jotka kohdistuivat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) hankintoihin.

Markkinaoikeus hylkäsi valituksen.

Hus teki viime keväänä ja syyskuussa ilman hankintailmoitusta sopimukset koronavirusanalytiikan hankkimisesta Synlab-laboratorioilta, mikä herätti harmia Vita Laboratorioissa. Kyse oli PCR -näytteiden kuljetuksesta, analysoinnista ja analyysien tulosten ilmoittamisesta.

Molempien hankintojen osalta markkinaoikeus katsoi Husin suorahankinnoilla olleen äärimmäisen kiireellinen ja hankintayksiköstä riippumaton ennalta arvaamaton tarve, mutta keväällä 2020 tehdyn hankinnan laajuuden osalta markkinaoikeus katsoi, ettei suorahankinnan optiovuodelle ole perusteita, eikä sitä saa käyttää.

Optiokauden kieltoa ryyditettiin miljoonan euron uhkasakolla.

Optiovuoden arvo olisi ollut 50 miljoonaa euroa. Koko kiistan kohteena olleen suorahankinnan hintaluokka on 150 miljoonaa euroa.

Vita Laboratorioiden toimitusjohtaja, ylilääkäri Jukka Hurme lähetti yhtiönsä kommentin asian tuoreeltaan.

– Vita Laboratoriot on tyytyväinen markkinaoikeuden päätökseen. Hus rikkoi hankintalakia. 50 miljoonan euron optiokauden kieltäminen miljoonan euron uhkasakon uhalla sekä velvoite oikeudenkäyntikulujen korvaamista osoittavat, että valitus oli perusteltu, yhtiö sanoi tiedotteessa.

Kallis suorahankinta saadaan nyt katkaistua, viestissä kiitetään.

– Julkisia varoja tulee käyttää järkevästi myös poikkeusaikoina, Vita Laboratoriot summaa.

Linkit markkinaoikeuden päätöksiin

*

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla täällä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta. Muut, tee tilaus täällä.