Itä-Suomen yliopisto julkaisi viime kuussa Scientific Reports-tiedelehdessä suomalais-yhdysvaltalaisen tutkimuksen, joka toi uutta tietoa marjojen väriaineista.
Marjat sisältävät luonnostaan antosyaaneja eli väriaineita, jotka lisäävät sirtuiini 6 -entsyymin aktiivisuutta syöpäsoluissa, kävi ilmi tutkimuksessa.
Ihmisen ikääntyessä sirtuiinien toiminta muuttuu, mikä on osasyy monien sairauksien syntyyn.
Tutkimuksessa selvitettiin, voivatko marjojen väriaineet aktivoida SIRT6:n toimintaa ja siten vähentää syöpägeenien ilmentymistä ja syöpäsolujen kasvua.
Tutkimuksessa saatiin tutkija Minna Rahnasto-Rillan mukaan kiinnostavia tuloksia esimerkiksi syanidiinista. Sitä esintyy erityisen paljon mustikassa, mustaherukassa ja puolukassa.
Syanidiini lisäsi ihmisen SIRT6-entsyymin määrää paksusuolen syöpäsoluissa. Se voi puolestaan vaikuttaa syövän kehitykseen.
Syanidiinin havaittiin myös vähentävän Twist1-ja GLUT1-syöpägeenien ilmentymistä ja lisäävän FoXO3-syövänestogeenin ilmentymistä soluissa.