Sydänliiton hallitus on valinnut liiton uudeksi pääsihteeriksi Marjaana Lahti-Kosken. Valinta oli yksimielinen. Lahti-Koski aloittaa tehtävässään elokuun yhdeksäntenä.

Lahti-Koski on aiemmin toiminut Sydänliiton terveysjohtajana. Hän on koulutukseltaan ravitsemustieteilijä (ETM) ja on suorittanut tohtorin tutkinnon kansanterveystieteen alalta (FT).

Lahti-Kosken väitöskirja käsitteli suomalaisen lihavuuden yleisyyttä ja siihen liittyviä tekijöitä. Hänellä on kansanterveystieteen dosentuuri Helsingin yliopistossa.

Sydänliiton mukaan hän on tehnyt pitkän ja ansiokkaan työuran valtionhallinnossa ja järjestöissä.

– Nyt kun sote-uudistus etenee toteutusvaiheeseen, sote-järjestöjen monipuolista osaamista ja asiantuntijuutta tulee hyödyntää tulevien hyvinvointialueiden ja kuntien palveluiden kehittämisessä. Tässä vaikuttamistyössä tarvitaan Marjaana Lahti-Kosken monipuolista järjestökokemusta, sanoo Sydänliiton hallituksen puheenjohtaja Paula Risikko tiedotteessa.

Lahti-Kosken mielestä sydäntyötä tarvitaan nyt enemmän kuin aiemmin. Sydänsairaudet ovat edelleen suomalaisten yleisin kuolinsyy.

– Tiedämme, että suuri osa sepelvaltimotaudista olisi ehkäistävissä muun muassa hyvällä ravitsemuksella, liikunnalla ja tupakattomuudella. Valitettavasti elinympäristömme ei tue riittävästi terveitä elintapoja. Koronapandemia ei ole tätä tilannetta helpottanut ja sen pitkäaikaisvaikutuksia voidaan vain arvailla, hän sanoo tiedotteessa.

Liiton työtä hän pitää merkityksellisenä.

– Tunnen itseni etuoikeutetuksi saadessani johdettavakseni vahvan järjestön, jossa tehdään merkityksellistä työtä sydänterveyden – ja laajasti suomalaisten terveyden ja hyvinvoinnin hyväksi. Takana on menestystarina suomalaisten ennenaikaisten sydänkuolemien vähentämisestä.

Puheenjohtaja Risikolla on jo mittava lista tavoitteita soten suhteen, kun uusi pääsihteeri astuu tehtäväänsä.

– Nyt on varmistettava, että EU:n komission parhaimpien menetelmien joukkoon hyväksytty Sydänliiton kehittämä Neuvokas perhe -menetelmä otetaan laajasti käyttöön lapsiperheiden palveluihin niin terveydenhuollossa kuin varhaiskasvatuksessakin. Sote-uudistus on myös näytön paikka pistää sydänsairastuneiden hoitopolut kuntoon niin, että Tulppa-kuntoutusta on saatavilla kaikkialla Suomessa ja että sairastunut sekä hänen läheisensä saavat vertaistukea. Tässäkin työssä Marjaana Lahti-Kosken osaaminen on vertaansa vaille, Risikko sanoo.

Nykyinen pääsihteeri Tuija Brax siirtyy Helsingin Yliopiston Oikeusvaltiokeskuksen johtajaksi.