Ympäristöherkkyydestä parantuneen arkkitehti Maria Nordinin kauppaama Eroon oireista -nettikurssi on viime kuukausina herättänyt somessa vahvoja tunteita ja kysymyksiä potilasturvallisuudesta.
Pulmana sinänsä vaarattomaan mielikuvaharjoitteluun perustuvassa kurssissa on, että se sisältää virheellisiä terveysväitteitä. Niistä osa on selvästi myös vaarallisia, kertoo kurssivideot läpikatsonut professori, LT Juhani Knuuti Turun Sanomissa (TS 5.10.).
Nordin todella vetää mutkat suoriksi ja yli, mutta mitä mieltä lääkärit ovat hänen väitteestään, että monien oireiden taustalla on tiedostamaton stressi, josta vapautumalla oireet hellittävät?
Stressikoneiston pitkittynyt yliaktiivisuus ja reaktioherkkyys ovat monesti taustalla toiminnallisissa häiriöissä, joissa potilas kärsii selvistä oireista, vaikkei perusteellisissa tutkimuksissa löydy lääketieteellistä syytä, sanoo Työterveyslaitoksen ylilääkäri Markku Sainio.
– Stressimekanismien fysiologiset vasteet voivat olla yllättävän voimakkaita ja täysin pysäyttäviä. Ne voivat viedä potilaan pyörätuoliin tai aiheuttaa tajuttomuuskohtauksia. Toiminnalliset häiriöt ovat vakavimmillaan yhtä vaikeita kuin vaikeat sairaudet.
Sainion mukaan oireiden taustalla ovat oirekierteen synnyttämät automatisoituneet reaktiot ja niitä tukeva narratiivi. Oireet merkitsevät uhkaa, ja keho ja aivot reagoivat sen mukaisesti.
Potilaan tulkinta siirtyy kehoon nosebo-mekanismien kautta. Sainion näkemykset perustuvat lukuisiin tutkimuksiin, esimerkiksi Manfred Schedlowskin katsaukseen (2015), johon on koottu noin sadan tutkimuksen tulokset.
Toiminnallisten häiriöiden hoidossa on Sainion mukaan ratkaisevaa saada potilaan oirekierre ja automatisoituneet reaktiot väistymään. Mutta miten?
Tässä kohdassa kuvaan astuvat marianordinit.
– Myönteisen ajattelun keinoja tarjoillessaan he osuvat juuri siihen kohtaan, mihin me lääkärit emme osu, Sainio sanoo.
Jotta potilaan stressikoneisto rauhoittuisi, tulkinta oireista ja palautumismahdollisuudesta tulisi saada toiveikkaaksi.
Terveydenhuollossa tuppaa käymään juuri päinvastoin, toiminnot ovat nosebo-väritteisiä.
– Potilaan stressikoneisto ei rauhoitu, kun lääkäri määrää jatkuvasti uusia tutkimuksia epäillessään, että sieltä sittenkin löytyy jokin sairaus.
Kun tutkimuksissa ei löydy sairautta, saatetaan sanoa, että kyseessä ei ole sairaus, mutta palaa, jos oireet voimistuvat. Oireilevalle tämä merkitsee, että sinua ei vaivaa mikään.
Kun oireet eivät saa selitystä, on riski, että toiminnalliset oireistot voimistuvat. Tällaiset selvittelykierteet saattavat jatkua vuosikymmeniä.
– Kansainvälisten suositusten mukaan lääkäreiden pitää puheissa ja toimissa yrittää koko ajan minimoida nosebo-vaikutus ja maksimoida plasebo-vaikutus.
Ulkomailla on julkaistu ohjeita siitä, miten se tapahtuu.
Lue myös: