Fysioterapiaan keskittynyt Fysios myllää Suomen fysioterapiakenttää. Tänä vuonna yhtiön liikevaihto noussee liki 50 miljoonaan euroon.

Yritys on kasvanut viiden vuoden takaisesta startistaan valtakunnalliseksi fysioterapiaketjuksi, joka työllistää yli 600 ihmistä. Matkan varrella on kertynyt kaikkiaan 75 yritysjärjestelyä.

Tahti jatkuu edelleen kovana. Alan yritysrakenne on erittäin pirstaleinen. Mallia voi katsoa lääkärikeskusmaailmasta, joka on vahvasti keskittynyt. Terapiapuolella vastaavassa kehityksessä on vasta raapaistu pintaa.

– Teemme juhannukseen saakka yritysoston per viikko”, sanoo toimitusjohtaja Heikki Tiitinen.

Yli miljoonalla suomalaisella on jokin pitkäaikainen tuki- ja liikuntaelimiin liittyvä sairaus.

Yleensä ostettavan yrityksen vanhat omistajat jatkavat työtään Fysiosissa.

Yksittäiset yrityskaupat eivät maksa maltaita. Alalla toimivien yhtiöiden keskimääräinen liikevaihto on noin 250 000 euroa.

Fysios on nyt saavuttanut viisi vuotta sitten asetetut tavoitteensa.

Tiitisen mukaan Suomen terapia­markkinan koko on vajaat miljardi euroa. Fysioterapian osuus summasta on puolet.

– Haluamme katsoa fysioterapioiden lisäksi muitakin terapioita, kuten toiminta-, puhe- ja psykoterapiaa. Alan liiketoimintalogiikat ovat yhteneväisiä.

Tosin kasvua on edelleen näkyvissä myös fysioterapiassa. Yli miljoonalla suomalaisella on jokin pitkäaikainen tuki- ja liikuntaelimiin liittyvä sairaus. Lisäksi väestön ikääntyminen näkyy fysioterapeuttien vastaanotoilla.

Fysiosin ketjumaisessa mallissa yhdistetään toimintatapoja ja tukipalveluja sekä luodaan pohjaa osaamisen kehittämiselle. Lisäksi digikehitykselle saadaan enemmän skaalautuvuutta.

Toimintatavasta ei haluta tehdä kuitenkaan liian ahdasta.

– Meidän pitää osin taistella ketjumaisuutta vastaan. Eihän kukaan halua työskennellä ketjussa. Käytäntöjä pitää yhtenäistää, mutta vain sen verran, että arkielämä ei maistu ketjulta, Fysiosin operatiivisesta toiminnasta vastaava Pasi Syrjä sanoo. Hän on Tiitisen rinnalla toinen perustajaosakas.

Tiitinen ja Syrjä ovat tunteneet toisensa opiskeluajoista lähtien. Molemmat ovat koulutukseltaan liikunnanopettajia. Lisäksi Syrjä on väitellyt tohtoriksi liikuntapsykologiasta. Ennen nykyisiä kuvioitaan he ennättivät työskennellä pitkään koulumaailmassa.

Kaverusten taival vei molemmat Miina Sillanpään Säätiön hyvin­vointiliiketoimintaan, jossa idea valtakunnallisesta fysioterapeuttitoiminnasta lähti itämään.

Kuvioon astui mukaan pääomasijoittaja Vaaka Partners. Pääoma­sijoittajan aikajanalla omistusaika voi olla umpeutumassa. Tämä ei Tiitistä huolestuta.

– Yrityksenä olemme ensimmäisen erän lopussa. Aiomme viedä tätä myös jatkossa eteenpäin.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.