JOEL MAISALMI

Korona muutti vuoden 2020 kulkua merkittävästi. Tieteen ja tutkimuksen roolit nousivat keskiöön, ja terveydenhuollon ammattilaisten osaamisesta tuli edellytys pandemiasta selviytymiseen. Joka puolella maailmaa menetettiin ihmishenkiä, mutta ammattitaitoiset lääkärit ja hoitajat myös pelastivat niitä. Koko ajan opittiin covid-19-viruksesta lisää ja toimintoja muokattiin sitä mukaa.

Rokotteiden kehitys käynnistyi nopeasti, ja tutkimusvaiheita tehtiin päällekkäin prosessin nopeuttamiseksi. Kymmenet ellei sadat tutkimusryhmät yhdistivät voimansa, yhteistyön merkitys korostui entisestään. Suureen rooliin nousi myös viestintä. Ilman selkosanaista tietoon pohjautuvaa ohjausta ihmisten olisi ollut mahdotonta selvitä arjestaan sairastumatta. Tiedon jatkuva muuttuminen aiheutti omat haasteensa, ja avoimuus nosti viranomaisten arvostusta entisestään.

Tästä kaikesta kiitollisena kohotamme maljan terveydenhuollon kovalle ytimelle, osaajille ja vaikuttajille, jotka huolehtivat terveydestämme ja turvallisuudestamme sekä luotsaavat meitä oikean tiedon äärelle.

Valitsimme vuotuiseen tapaan heistä sata, jotka esittelemme perjantain 11. joulukuuta printissä ja täällä. Fyysisiä juhlia emme pandemian vuoksi voineet järjestää mutta toivomme, että näitä sadan vaikuttajan saavutuksia huomioidaan muissa yhteyksissä: heidän työpaikoillaan, yhteisöissään ja muissa verkoistoissaan.

Kuten aina, valinnat olivat vaikeita. Osaajia riittäisi joka vuosi vaikka kahteen listaan. Siksi moni valittu saa edustaa – ei vain omaa tai työyhteisönsä saavutusta – vaan suurta joukkoa oman alansa osaajia.

Sadan vaikuttajan ykkönen, Espoon Samarian terveysaseman ylilääkäri Paula Pallasaho sai vain viikonlopun aikaa muuttaa yksikön toiminta infektioasemaksi, jonne ohjattaisiin tulevina kuukausina kaikki hengitystieoireiset potilaat. Maanantaina alkoi toiminta, jossa oltiin sananmukaisesti etulinjassa. Painajaisiltakaan ei johtaja välttynyt.

Vaikuttajien kakkonen on seisonut myrskyn keskellä tyynenä, ainakin ulkoisesti. Husin infektioylilääkäri, linjajohtaja Asko Järvinen on jaksanut ilta illan jälkeen kertoa eri medioiden välityksellä kansalaisille, miksi on tärkeää suojata muita ja itseään, miten terveydenhuollon kapasiteetti riittää ja mitä on mahdollisesti odotettavissa. Samaan aikaan hän on huolehtinut omiensa jaksamisesta ja turvallisuudesta. Järvinenkin edustaa Suomen kaikkia infektiolääkäreitä, jotka ovat tehneet yhtä tärkeää työtä omilla alueillaan.

Kolmen kärkeen nostimme hoitovelan kasvamista vastaan taistelleen kaksikon. Sydänoireisten jääminen kotiin olisi voinut olla kohtalokasta, niinpä kardiologit Essi Ryödi ja Anni-Mari Hekkala organisoivat näkyvän mediakampanjan nimeltä Älä jää kotiin sairastamaan sydäninfarktia.

Listaa dominoi korona, mutta paljon tapahtuu myös monilla muilla terveydenhuollon alueilla. Kymmenen vaikuttajaa ovat esimerkiksi ansainneet paikan listalla pitkäjänteisen työnsä vuoksi, kymmenen muuta kehittävät tai työskentelevät terveysteknologian parissa, ja sekä kandit että dekaanit ovat valinneet omat vaikuttajansa.