Malarian riski on pienentynyt monilla alueilla WHO:n malariaohjelman ansiosta. Tämän vuoksi osalla alueista, joilla malariaa esiintyy, estolääkitystä ei enää tarvita. Matkailijan terveysoppaan maanosakohtaiset malariakartat ja maakohtaiset suositukset on päivitetty.

Trooppisessa Afrikassa malarian riski on edelleen suuri. Näille alueille matkustava tarvitsee aina estolääkityksen. Muilla alueilla malarian estolääkitystä tarvitaan Jemenissä, Haitissa, osissa Guyanaa, Surinamia ja Ranskan Guyanaa, osassa Intiaa ja Bangladeshia, Indonesian Papuassa ja Länsi-Papuassa, sekä Itä-Timorissa, Papua Uusi Guineassa, Salomonsaarilla ja Vanuatussa. Muilla malaria-alueilla riittää THL:n mukaan tarkka hyttyssuojaus.

Matkailijan terveysoppaan maanosakohtaiset kartat osoittavat, millä alueilla tarvitaan sekä estolääkitystä että hyttysiltä suojautumista. Kartoista voi katsoa myös alueet, joilla malarian riski on pieni ja suojautumiseen riittää hyvä hyttyssuojaus. Maakohtainen luettelo kertoo, miten matkailijan tulee suojautua malarialta kussakin maassa.

Malarian aiheuttaa Plasmodium-sukuun kuuluva alkueläin, joka siirtyy tartunnan saaneesta ihmisestä toiseen hyttysen piston välityksellä. Malarian tärkein oire on kuume.

Malariaa ehkäistään suojautumalla malaria-alueella hyttysen pistoilta ja tarpeen mukaan estolääkityksellä. Noin 200 miljoonaa ihmistä sairastuu malariaan joka vuosi, ja siihen kuolee lähes 500 000. Suomessa todetaan noin 20–50 malariatapausta vuodessa. Lähes kaikki tartunnat on saatu Afrikasta.

Malariakartta ja muuta tietoa malariasta löytyy THL:n verkkosivuilta.

Lue myös: