Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA lopettaa klorokiinin ja hydroksiklorokiinin käytön koronaviruksen hoidossa. Malarian ja eräiden autoimmuunisairauksien hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden käyttö on ollut sallittua covid-19-infektion hoidossa hätätoimenpiteenä, mutta virasto tiedotti maanantaina, että lääkkeistä ei todennäköisesti ole hyötyä koronatartunnan hoidossa.

Lääkkeillä on ollut pahoja sivuvaikutuksia ja ne ovat aiheuttaneet erityisesti vakavia sydänoireita. Useat kliiniset kokeet ovat osoittaneet, ettei lääkkeistä ole hyötyä koronaan. Tämän takia FDA katsoo, että lääkkeen mahdolliset haitat ovat suuremmat kuin sen hyödyt.

Klorokiini ja hydroksiklorokiini ovat nousseet maailmanlaajuiseen keskusteluun erityisesti sen jälkeen kun presidentti Trump suositteli niitä koronan hoitoon. Maailman terveysjärjestö WHO keskeytti hydroksiklorokiinin testaamisen koronaviruspotilaiden hoidossa sen jälkeen, kun The Lancet julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan hoito saattaa olla hengenvaarallinen ja lisätä vakavien sydänvaivojen riskiä. Tutkimuksen luotettavuus kuitenkin kyseenalaistettiin myöhemmin ja The Lancet veti julkaistun tutkimuksen pois.

Euroopassa Euroopan lääkevirasto EMA on aiemmin linjannut, että malarialääkkeinä ja eräiden autoimmuunisairauksien, kuten reuman hoidossa, käytettyjä klorokiinia ja hydroksiklorokiinia tulisi käyttää koronaviruksen hoitoon vain osana kliinisiä lääketutkimuksia tai kansallisten hoitosuositusten puitteissa.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.