Suomeen saapuu lähiviikkoina runsaasti koronarokotteita. Viime viikolla maahan saatiin noin 460 000 rokotetta ja tällä viikolla annoksia saapuu liki 600 000.

Johtava asiantuntija Mia Kontio THL:n Infektiotautien torjunnan ja rokotusten yksiköstä kertoo, että kahden viikon päästä maassa on tarpeeksi rokotteita siihen, että 80:lle prosentille 12 vuotta täyttäneistä riittäisi kaksi rokoteannosta.

”Rokotteiden määrän puolesta tilanne Suomessa on todella hyvä”, Kontio sanoo.

Hänen mukaansa 90 prosentin rokotekattavuuden saavuttamiseksi annoksia on puolestaan tarpeeksi näillä näkymin lokakuun puolessa välissä.

”Vielä ei kuitenkaan tiedetä tarkemmin syyskuun ja lokakuun kaikista toimitusmääristä, eli on mahdollisuus että sen suhteen tulee vielä muutoksia.”

Annosten maahantulosta menee Kontion mukaan viikosta puoleentoista, että rokotteet on saatu annettua. Nyt saapuvien rokotteiden antamista kuitenkin hidastaa jossain määrin se, että nuoremmille ikäryhmille on annettu hiljattain vasta ensimmäisiä annoksia.

”Annosvälin ollessa 8 viikkoa, se menee pidemmälle, että rokotteet on saatu annettua.”

Kontio kertoo, että annosväli pyritään lyhentämään kaikkien osalta kahdeksaan viikkoon.

”Ihan kaikkialla ei ole pystytty lyhentämään antoväliä vielä kahdeksaan viikkoon, mutta kun suuria määriä rokotteita tulee, niin ilman muuta pyrimme siihen. Ihan varmaa ei kuitenkaan ole, että näin pystytään tekemään, mutta siihen pyritään.”

Jos jokainen suomalainen 12 vuotta täyttänyt ottaisi kaksi koronarokotetta, annoksia tarvittaisiin yhteensä noin 9,8 miljoonaa.

”Siihen meillä olisi riittävästi rokotteita näillä näkymin vasta noin marraskuun lopussa. 80 prosenttia tarkoittaa noin 7,8 miljoonaa rokoteannosta, joka saavutetaan tosiaan noin kahden viikon kuluttua”, Kontio sanoo.