Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) Mikrokirurgiakeskus on Suomen ainoa sairaala, jossa lääkäri voi harjoitella olkapään kiertäjäkalvosimen korjausta simulaattorilla.

Tähystyssimulaattorin uusi olkapäämalli otettiin Kysissa koulutuskäyttöön lokakuussa.

Edelleen on tilanteita, joissa olkapään leikkaus on välttämätön. Tällaisia ovat esimerkiksi kiertäjäkalvosimen tai muiden olkapään rakenteiden tapaturmaiset repeämät.

Suomessa tehdään vuosittain noin 200 olkapään tähystystoimenpidettä sataa tuhatta ihmistä kohden.

”Simulaattorin olkapäämoduuli hankittiin, koska myös näitä yleisiä ortopedian alaan kuuluvia toimenpiteitä varten tarvitaan harjoitusta. Olkatähystysten määrä on laskenut lääkäreiden erikoistumisvaiheessa kansallisesti. Tämä on turvallinen ja nopeaksi todettu tapa oppia tähystystaitoja”, kertoo KYSin ortopedian ja traumatologian ylilääkäri, apulaisprofessori Joonas Sirola tiedotteessa.

Simulaattori. Joonas Sirolan mukaan uusi simulaattori tuli tarpeeseen.

Simulaattorin olkapää tuntuu ja näyttää aidolta, Kys tiedottaa. Ulkoisen muoviosan sisällä on anatominen malli, joka vastaa ihmisen olkapään rakenteita. Lääkäri siis tuntee, jos hän osuu tähystäessään johonkin rakenteeseen.

Näkymä olkapään sisälle on virtuaalinen. Se muodostuu magneettilähettimien ja tähystäjän liikkeiden mukaan.

”Hankintavaiheessa tutustuimme useisiin markkinoilla oleviin simulaattoreihin. Tämä oli käytettävyydeltään ja VR-teknologialtaan edistynein”, Sirola sanoo.

Ensimmäinen laatuaan

Mikrokirurgiakeskukseen hankittiin reilu vuosi sitten tähystyssimulaattori ja siihen sopiva polvimalli, joka oli Suomessa ensimmäinen.

Tänä syksynä simulaattoriin hankittu olkapäämalli on sveitsiläisen valmistajan kaikkien aikojen ensimmäinen kiertäjäkalvosimen korjaussimulaatio. Se on Suomessa ja maailmassa ainoa lajiaan toimitettuna, Kys tiedottaa.

Kokonaisuudessaan simulaattori maksoi noin 180 000 euroa. Summa sisältää polven tähystyssimulaation ja olkapään kiertäjäkalvosimen korjauksen sisältävän simulaation.

Simulaattoria ovat käyttäneet Kysissä erikoistuvat lääkärit ja potilastyössä olkapään tähystyksiä tekevät, pääasiassa erikoislääkärit.

Koulutusta koko maahan

Tammikuussa 2022 Kysissä pidettävälle olkapään tähystyskurssille osallistuu erikoistuvia lääkäreitä myös keskussairaaloista eri puolilta Suomea.

”Kysissä on tahtotila kouluttaa tähystystaidoissa ortopedejä ympäri Suomen. Myös Itä-Somen yliopisto on merkittävässä roolissa erikoislääkärikoulutuksen toteuttajana”, Sirola toteaa.

Sirolan mukaan simulaattori tuli kovaan tarpeeseen.

”Ortopediaan erikoistuvat lääkärit pääsevät potilastyössä hyvin vähän tekemään tai harjoittelemaan tähystystoimenpiteitä. Koulutuksessa on kuitenkin aivan kriittistä harjoitella myös näitä työssä tarvittavia taitoja. Tarvitsemme jatkossa olkapään tähystystoimenpiteiden huippuosaajia. Simulaattoriteknologia on avannut uusia ovia näiden taitojen harjoitteluun.”

Jos alun video ei näy, katso video täältä: Näin simulaattori toimii.