Lontoolaisessa Moorfieldsin silmäsairaalassa on onnistuneesti asennettu maailman ilmeisesti ensimmäinen 3d-tulostettu silmäproteesi, MedicalXpress kertoo. Proteesin sai keski-ikäinen miespotilas Steve Verze.

Uudenlaista proteesia varten ei ole, kuten perinteisesti, tarvinnut valmistaa muottia kajoamalla fyysisesti silmäkuoppaan. Silmän digitaalinen skannaus on riittänyt, mikä tekee proteesinvalmistuksesta potilaalle vähemmän epämiellyttävää.

Silmäproteesi korvaa vahingoittunutta tai tuhoutunutta silmää, ja sen on tarkoitus näyttää mahdollisimman paljon oikealta silmältä. Esimerkiksi räpyttelyn pitäisi onnistua normaalisti. Näkeminen silmäproteesin avulla ei kuitenkaan ole ainakaan vielä nykytekniikalla mahdollista. Silmäproteesia tarvitsee noin 0,1 prosenttia väestöstä eli noin joka tuhannes ihminen eri puolilla maailmaa.

Nykyään silmäproteesit valmistetaan tyypillisesti akryylistä, ja ne pitää uusia muutaman vuoden välein. Ne myös maalataan yleensä käsin, joten proteesin valmistaminen voi viedä kuusikin viikkoa. Silmän 3d-tulostus digiskannauksen jälkeen kestää noin 2,5 tuntia.

Sen jälkeen sekin pitää tosin viimeistellä ja muun muassa kiillottaa, mutta prosessi kokonaisuudessaan lyhenee pariin kolmeen viikkoon. Proteesin 3d-tulostus tapahtui Saksassa.

Steve Verze on vakuutellut tyytyväisyyttään uuteen silmäproteesiin – näkevällä silmällään hän huomaa peilistä uuden silmän näyttävän selvästi paremmalta kuin entiset. Hän on käyttänyt silmäproteesia noin 20-vuotiaasta asti.