Kamerapuhelin sopii sairaalaan

Kamerapuhelinten käyttöä ei voi kieltää kokonaan terveydenhuollon yksiköissä yksityisyyden suojan turvaamiseksi, toteaa eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio päätöksessään. Tämä johtuu perusoikeutena turvatusta sananvapaudesta.

Asia tuli oikeusasiamiehen tutkittavaksi kantelun takia. Satakunnan sairaanhoitopiirin johtaja oli kieltänyt kamerapuhelinten käytön sairaaloissa huhtikuun alusta.

Tarkoituksena oli suojata potilaiden yksityisyyttä. Tieto siitä, että henkilö on terveydenhuollon toimintayksikössä potilaana, on salassa pidettävä. mh

Hyvinkään omalääkärit verkkoon

Hyvinkään kaupunki laajentaa sähköistä eTerveyspalvelua kaikkien asukkaidensa käyttöön. Asiakkaat voivat varata aikoja, näkevät omat laboratoriotuloksensa netissä ja voivat kysyä omalääkäriltään sairaudestaan tai hoidostaan.

Palvelu otettiin käyttöön syksyllä opiskeluterveydenhuollossa ja Hakalan-Hyvinkäänkylän omalääkärien asioinnissa. Maaliskuussa toiminta laajeni äitiys- ja lastenneuvoloihin.

- Kun rutiinivastaukset ja -kyselyt voidaan toimittaa netissä, jää terveydenhuollon ammattilaisille enemmän aikaa kokonaisvaltaiseen potilastyöhön. Palvelulta toivotaan myös apua puhelintuntien ja ajanvarauksen ruuhkiin, sanoo Hyvinkään terveyskeskuksen avohuollon ylilääkäri Tuija Uusitalo. mh

Aivoinfarktien hoito tehostui Varsinais-Suomessa

Äkilliseen aivoverenkiertohäiriöön sairastuneiden potilaiden hoito on parantunut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Liuotushoitoon pääsy on nopeutunut, kun aivoinfarktin akuuttihoitoketjua on kehitetty määrätietoisesti.

Aivoinfarktin liuotushoidon saaneiden potilaiden määrä kasvoi noin 80 prosenttia vuonna 2008. Potilaat pääsivät hoitoon selvästi aiempaa nopeammin. Sairaalan sisäiset viiveet vähenivät noin puoleen. kp