Jopa 40 000 suomalaista saa vuosittain luunmurtuman osteoporoosin vuoksi. Ensimmäistä murtumaa seuraa yleensä uusi murtuma, joka on usein edellistä vakavampi. Lopputuloksena voi olla lonkan murtuminen. Se voi viedä toimintakyvyn ja pahimmassa tapauksessa hengen, kerrotaan Suomen luustoliiton tiedotteessa.

Suuri osa murtumista olisi estettävissä löytämällä osteoporoosia sairastavat murtumapotilaat, ja tarjoamaan heille kuntoutusta.

Luustoliiton tekemän kyselyn perusteella 56 prosenttia osteoporoosia sairastavista on joutunut itse selvittämään omaa tilannettaan ja vaatimaan diagnoosin saamista ja hoidon aloittamista. Vain 15 prosenttia on tavannut luustohoitajan ja saanut apua itsensä hoitamisen toteuttamiseen arjessa. Yli 80 prosenttia vastanneista ei ole saanut ohjausta kaatumisen ehkäisemiseksi tai kodin turvallisuuden kartoittamiseksi.

Luustoliiton kysely on edelleen meneillään. Tähän mennessä siihen on vastannut 23 prosenttia jäsenistä.

– Näiden vielä alustavien tulosten valossa on selvää, että osteoporoosi on huonosti hoidettu sairaus Suomessa, kerrotaan tiedotteessa.

Suomessa on tutkittuun tietoon ja näyttöön pohjautuen laadittu hoitosuositus osteoporoosia sairastaville, mutta jostain syystä sen noudattaminen toteutuu huonosti. Väestön ikääntyessä myös osteoporoosi ja osteoporoottisten murtumien määrä kasvaa.

Osteoporoosin hoitaminen hoitosuositusta noudattaen vaatii toimenpiteitä terveydenhuollon hallinnolta sekä käytännön työtä tekeviltä ammattilaisilta.

– On tärkeää sitoa osteoporoosia sairastava osaksi omaa hoitoaan ja kuntoutumistaan sekä turvata sairastavalle tuki itsensä hoitamiseen. Näin pystytään säästämään merkittävä määrä yhteiskunnan varoja sekä vähentämään inhimillistä kärsimystä, kerrotaan tiedotteessa.