Tervehdin ristiriitaisin tuntein uutista, että torstaista lähtien myös Terveystalo alkoi ottaa koronavirusnäytteitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen siunauksella.

Se on todella tarpeen, vaikka sitten hintaan 195 euroa. Näytteenotto vaikuttaa tällä hetkellä Suomen koronavirusepidemian torjunnan pullonkaulalta, ainakin täältä kotoa käsin.

Kirjoitan näitä sanoja lievästi kurkkukipuisena ja kaukana työyhteisöstäni, kuten Mediuutisten ja julkaisijamme Alma Talentin turvallisuusprotokolla näinä päivinä vaatii. Työmaallani on nollatoleranssi hengitystieoireille.

Maksaisin mielelläni 195 euroa omasta pussistani siitä ilosta, että voisin olla varma, että olen vapaaehtoisessa karanteenissa ihan tavallisen flunssan enkä maailmaa tutisuttavan uuden virusepidemian vuoksi.

Yritin jo päästä testiin julkiselle puolelle, mutta sain pakit, koska en kuulu riskiryhmään.

Toivoin kovin, että Terveystalo tai Mehiläinen ottaisivat kopin meistä, jotka jäämme ulkopuolelle julkisen terveydenhuollon testauksen.

Virkainfektiolääkäreiden ja julkista puolta palvelevien laboratorioiden kapasiteetti on rajallinen, ja on ymmärrettävää, että ne keskittyvät testaamaan henkilöitä, joilla on ollut todistetusti suora kosketus epidemia-alueisiin tai tartunnan saaneisiin.

Yksityinen puoli saisi minun puolestani hoitaa meidät luulosairaat ja nostaa päivänvaloon joitakin muuten piiloon jääviä tartuntoja – mutta kuinka kävikään?

Terveystalokin ottaa koronavirusnäytteitä vain niiltä, joiden koronaepäilyn kriteerit myös virkainfektiolääkäri on hyväksynyt eli seula on sama kuin julkisella puolella.

Tarjolla ei ole ohituskaistaa koronavirustestiin rikkaille ja hysteerisille, valitettavasti. Ainakaan vielä.

Yksityinen puoli saisi hoitaa meidät luulosairaat.