Hus ja terveysteknologiayritys Disior aloittavat yhteistyön uudenlaisen laskentaohjelmiston kehittämiseksi luunmurtumien hoidon avuksi.

Matemaattisen mallintamisen on määrä auttaa luunmurtumien hoidontarpeen arvioinnissa ja korjausten optimoinnissa.

Husin asiantuntijat ovat kehittäneet Disiorin kanssa menetelmää silmänkuopan murtumien analysoimiseksi. Menetelmä mahdollistaa tarkan tilavuuden mittauksen ennen ja jälkeen leikkauksen. Tulevaisuudessa tämä voi mahdollisesti ohjata sekä leikkauspäätöstä että rekonstruktiomenetelmän valintaa.

– Virtuaalisen murtumakappaleen tarkka asemointi alkuperäiseen paikkaan ja muotoon mahdollistaa keskikasvojen alueella kasvojen muodon tarkan palauttamisen onnettomuutta edeltävään tilaan. Esimerkiksi alaleuan murtumissa voidaan analysoida rasitusvoimalinjat ja tällöin potilaalle voidaan suunnitella optimaalisen titaanilevyn paksuus ja muotoa, sanoo pilotissa mukana oleva suu ja leukakirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri Tommy Wilkman Hyksin pää- ja kaulakeskuksesta tiedotteessa.

Laskentaohjelmisto tuo insinööreille tutut menetelmät lääkäreiden käyttöön.

– Haluamme tuoda lääkäreiden jokapäiväiseen työhön yhtä hyvät ohjelmistot kuin insinööreillä on teollisuudessa mekaniikan, liikevoimien ja lujuuslaskennan apuna. Sekä hyödyllisyyden että käytettävyyden täytyy vastata lääkäreiden tarpeita, sanoo Disior Oy:n toimitusjohtaja Anna-Maria Henell tiedotteen mukaan.