Puutiaisten levinneisyyden ja esiintyvyyden tutkimisen tueksi on avattu uusi työkalu, Punkkilive.fi-palvelu, johon kuka tahansa voi ilmoittaa puutiaishavaintonsa tuoreeltaan.

Punkkiliven ovat kehittäneet Turun yliopisto ja Pfizer. Tarkoitus on, että kaikki ulkona luonnossa tai kaupunkialueilla liikkuvat raportoivat omat puutiaishavaintonsa selainpohjaisen palvelun kautta. Raportointi onnistuu puhelimella.

Punkkilive-palvelusta voi myös katsoa paikalliset tilanteet puutiaisten esiintyvyydestä tehtyjen havaintoilmoitusten perusteella. Vastaavaa puutiashavaintodataa on kansalaisilta kerätty aiemminkin kirjeitse sekä sähköisellä kyselyllä vuosina 2014–2015.

– Kansalaisten osallistuminen tutkimusaineiston kartuttamiseen on kasvussa, ja se on valtavan arvokas asia tieteen näkökulmasta. Punkkiliveen tullaan keräämään havaintoja myös tulevina kesinä, ja palvelu toimii paitsi hyvänä datalähteenä yliopistolle, myös tarpeellisena työkaluna kenelle tahansa, joka pohtii tiettyjen alueiden puutiaisesiintyvyyttä, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön johtaja, professori Ilari Sääksjärvi sanoo tiedotteessa.