Sahlgrenskan yliopistosairaala Ruotsin Göteborgissa on saamassa haasteen oikeuteen, koska sen sairaanhoitaja arvioi potilaan näyttelevät tajutonta, vaikka tällä oli valtava aivoverenvuoto.

Potilas oli 32-vuotias mies, joka oli saanut jalkapallo-ottelussa kovan iskun päähänsä. Seuraavana päivänä hän alkoi voida pahoin, ja paikalle kutsuttiin ambulanssi.

Ambulanssi vei miehen sairaalaan, mutta hoidon aloittaminen viivästyi merkittävästi, koska kuljetukseen osallistunut sairaanhoitaja arvioi raportissaan, että kyseessä on ”kulttuurisista syistä” näytelty tajuttomuus eikä aito.

Mies joutui päivystyksessä vähemmän kiireisten potilaiden listalle.

Todellisuudessa miehellä oli mittava aivoverenvuoto, ja hän joutui viettämään vuoden sairaalassa, koska hän sai vakavia neurologisia ongelmia.

Syrjintäviranomainen (DO) päätti perjantaina viedä asian oikeuteen, kertoo Dagens Medicin -lehti.

Ambulanssin sairaanhoitaja on puolustautunut sanomalla, ettei hänen arvioonsa liittynyt rasistista näkökulmaa.

Sahlgrenskan yliopistosairaalan ylilääkäri Görel Nergelius ei ota kantaa tähän yksittäistapaukseen, mutta sanoo yleisellä tasolla, että päivystyksessä annetaan usein suuri paino ambulanssihenkilökunnan arvioille tuomistaan potilaista.

Hän sanoi myös, etteivät työntekijän arvomaailmaan liittyvät ilmaisut kuulu lääketieteellisiin dokumentteihin. Nergelius on sanonut aiemmin Göteborgs-Postenille ettei pidä ilmaisuja ”tajuttomuuden näytteleminen” tai ”kulttuurinen pyörtyminen” lääketieteellisen raportin asiallisena kielenä.

– Täysin epäammatillista, hän totesi.

Lue myös: