Lontoon metrossa muhii multiresistenttejä superbakteereja. Näin väittää 2. elokuuta julkaistu brittiläinen Scientific Reports .

Bakteereita löytyy lehden mukaan esimerkiksi junien ja asemien ovenkahvoista, seisomatangoista sekä erilaisista painonapeista.

Scientific Reports perustaa väitteensä tutkimukseen, jossa kerättiin 600 stafylokokkinäytettä sairaaloista, ostoskeskuksista ja julkisista liikennevälineistä.

Näytteistä liki puolet sisälsi multiresistenssejä bakteereita. Kahdelle tai useammalle antibiootille vastustuskykyisistä bakteereista suurin osa oli resistenttejä penisilliinille (80,42%), fusidiinihapolle (72.4%) ja erytromysiinille (54.45%).

Tutkijat pitävät tulosta "hälyttävänä".

Metrosta löytyneitä stafylokokkeja, joihin antibiootit eivät tehoa, voidaan pitää superbakteereina, sanoo tutkimusta johtanut biolääketieteilijä Hermine Mkrtchyan Itä-Lontoon yliopistosta.

Hänen mukaansa ihmisten arkipäiviin kuuluvat paikat kuten metro voivat olla yllättävän suuria bakteerilähteitä.

Moniresistenttejä bakteereja löytyi sairaaloista jonkin verran enemmän kuin muista tutkituista kohteista. Samoin niitä löytyi Itä-Lontoosta enemmän kuin Länsi-Lontoosta.

Tutkijat arvelevat tämän heijastavan sitä, että antibiootteja ylipäätään käytetään paljon sairaaloissa, ja toisaalta Itä-Lontoossa väestötiheys on suurempi kuin länsipuolella.

Juttu julkaistiin alun perin Tekniikka & talous -lehdessä 5.8.2019. Juttuun on täydennetty 6.8. Mediuutisissa sairaaloiden osuus ja yksityiskohtia antibiooteista, joille moniresistentit bakteerit olivat vastustuskykyisiä. Otsikkoa muutettu klo 12:19.

Lue myös:

Miten pandemia pysäytetään lentokentällä? (Mediuutiset 14.9.2018)

Vastaus antibioottiresistenssiin voi löytyä Suomen luonnosta - Marjauute nitisti MRSA:n iholta (Mediuutiset 1.7.2019)

"Yritykset saada antibioottiresistenssi kuriin ovat olleet vaatimattomia”– Kemian nobelisti pyrkii kehittämään täsmälääkkeitä (Mediuutiset 6.5.2019)