Pitkittyneestä koronasta kärsivien keski-ikä Yhdysvalloissa on noin 40 vuotta, kertoo lääketieteen alan yleislehti The New England Journali of Medicine.

Tämän hetken tiedon mukaan valtaosa niin sanottuun long Covidiin sairastuneista on siis Yhdysvalloissa työikäisiä.

Kun otetaan huomioon rokottamattomien ihmisten saamat uudet infektiot, arvioidaan long Covidin saaneiden määrän kohoavan maassa kokonaisuudessaan 15 miljoonaan.

Yhdysvaltain Tautien torjunta ja -ehkäisykeskus (The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ) arvioi yli 114 miljoonan amerikkalaisen saaneen koronatartunnan maaliskuun 2021 jälkeen.

Koronan pitkittyneeseen muotoon ei tällä hetkellä ole hyväksyttyjä objektiivisia diagnostisia testejä tai biomarkkereita. CDC:n mukaan kyse on joukosta erilaisia oireita, jotka voivat kestää viikkoja tai kuukausia ja jotka voivat tulla kelle tahansa koronan sairastaneelle, jopa niille, jotka ovat saaneet taudin oireettomana.

Long Covidin sairastaneet ovat raportoineet Yhdysvalloissa esimerkiksi uupumuksesta, väsymyksestä, päänsärystä, maku- ja hajuaistin menettämisestä, rintakivuista, masentuneisuudesta tai ahdistuksesta ja hengitysvaikeuksista.

– [Long Covidin] patofysiologia on myös tuntematon, vaikka on olemassa hypoteeseja, joihin liittyy pysyvä elävä virus, autoimmuuni- tai tulehduksellisia seurauksia, tai dysautonomiaa. Nämä kaikki ovat jossain määrin ”biologisesti uskottavia”. Kiinnostavia linkkejä long Covidin ja posturaalisen ortostaattisen takykardian oireyhtymän (POTS) välillä on myös tehty. Mutta perinteisiä todisteita, jotka yhdistävät mahdolliset syyt tuloksiin, ei tällä hetkellä ole, kirjoittavat lääketieteen tohtori ja M.P.H Steven Phillips ja luonnontieteiden tohtori (Sc.D.) Michelle A. Williams The New England Journal of Medicinessä.

Williamsin ja Phillipsin mukaan nykytiedon valossa voidaan olettaa, että long Govind on tuleva ”kansanterveyden katastrofi”. Norjalaisen Haukelandin yliopistollisen sairaalan tutkijat havaitsivat aiemmin, että 312 long Covid -potilaasta 61 prosentilla oli yhä oireita kuusi kuukautta koronan sairastamisen jälkeen. Ylilääkäri Bjørn Blomberg kommentoi Aftenpostenille pitävänsä long Covidia massiivisena globaalina ongelmana, jos pitkittynyttä koronaa esiintyy näin paljon.

Yhdysvalloissa on perustettu yli 30 long Covid -klinikkaa.

Mediuutiset kertoi aiemmin, että myös Husissa on päätetty perustaa poliklinikka koronan pitkäaikaisoireista kärsiville.