Kesälomien päättyminen näkyy jälleen katkaisuhoitoasemilla ja työterveyden vastaanotoilla. Tuoppi tai tölkki ovat monille olennainen osa loma-ajan rentoutumista.

Alkoholin kulutuksen vähentäminen tai lopettaminen näkyvät terveydessä. Ensimmäiset positiiviset merkit juomisen lopettamisesta tuntuvat aamuisin.

– Yksi merkittävimmistä vaikutuksista on unen laadun parantuminen. Jo kaksi ravintola-annosta vähentää palauttavan unen määrää ja siirtää kehon palautumisen alkamista, sanoo Terveystalon työterveyden kehittämisylilääkäri Maaret Helintö tiedotteessa.

Yksi ravintola-annos, kuten pieni pullo olutta, rentouttaa ja saattaa auttaa nukahtamiseen. Kehon alkoholitoleranssin kasvaessa rentoutuminen vaatii kuitenkin pian kaksi annosta, sitten kolme. Tissuttelusta voi salakavalasti muodostua opittu tapa, mutta siitä voi myös oppia pois.

Alkoholi lamaannuttaa keskushermostoa, mikä puolestaan veltostuttaa ylähengitysteiden lihaksia, jolloin ihminen kuorsaa helpommin. Se voi vaikuttaa unenaikaiseen hapen saantiin, mikä puolestaan vaikuttaa kehon ja mielen palautumiseen sekä aineenvaihduntaan.

Tissuttelun lopettamisen jälkeen maksa alkaa palautua ja mieliala tasaantua. Myös aineenvaihdunta palaa normaalitilaan, ja alkoholin kehoon kerryttämä ylimääräinen neste alkaa poistua.

–Lopettaminen lähtee siitä, että laskee rehellisesti juotujen annosten määrän esimerkiksi viikkotasolla, ja asettaa itselleen tavoitteen vähentää annosten määrää ensi viikon aikana. Toisille taas toimii paremmin kerrasta poikki -menetelmä eli korkki tiukasti kiinni.

Helintö kehottaa myös miettimään tilanteita, joissa tölkkiin tai tuoppiin tarttuu. Jos sosiaalinen elämä kohdistuu terassille ja baareihin, voisiko sinne menemisen sijaan tehdä jotain muuta.

– On hyvä pyrkiä motivoimaan itseään ja miettiä niitä asioita, jotka olisivat paremmin, kun tissuttelun lopettaa.

Jos vähentäminen tai lopettaminen ei onnistu omin avuin, kannattaa hakeutua ammattilaisten avun piiriin.

– Harmillisen vähän ihmiset tulevat tämän asian kanssa vastaanotolle. Meidän tarkoituksemme on auttaa, ei missään tapauksessa tuomita, Helintö vakuuttaa.

Lue myös: Alkoholin ja sokerin suurkuluttajien märkä uni – Tuore tutkimus solujen happisensorista, joka suojaa rasvamaksalta ja kudosten ikääntymiseltä (MU 8.8)

Päihdejärjestöt: Suomeen tarvitaan syvällinen päihdestrategia (MU 21.6.)

Tekstiä on muokattu 15.8. klo 11.30, lisätty linkit jutun loppuun.