Kansainvälisestikin tunnetun Elements of AI -tekoälykurssin tekijät it-palveluyritys Reaktor ja Helsingin yliopisto sekä sote-alaan erikoistunut konsulttitoimisto Gesund ovat julkaisseet uuden maksuttoman verkkokurssin, joka pureutuu Suomen ja maailman terveydenhuollon kipupisteisiin.

Rethinking health: The fundamentals of value-based healthcare -kurssi on suunnattu päättäjille, lääkäreille, hoitajille ja opiskelijoille. Se esittelee vaikuttavuusperusteisen terveydenhuollon perusteet, jotka voisivat auttaa myös koronakriisin ratkaisussa.

Englanninkielinen kurssi on avoin maailmanlaajuisesti, mutta siinä käytetään aluksi esimerkkinä paljon Suomen terveydenhuoltoa. Kurssi käännetään suomeksi syksyn aikana.

– Terveydenhuoltojärjestelmä on pitkässä juoksussa ajautumassa kriisiin. Nykyinen rahoitusmalli ei kannusta ennaltaehkäisyyn tai hoidon laadun parantamiseen – tehdyistä toimenpiteistä maksetaan hoitotuloksista riippumatta. Samaan aikaan elintapasairaudet lisääntyvät ja terveydenhuollon kustannukset kohoavat maailmanlaajuisesti, kurssin ideointiin osallistunut lääkäri, väitöskirjatutkija ja Gesund Partnersin konsultti Anni Karjala sanoo tiedotteessa.

Malliin kuuluu esimerkiksi kokonaisvaltainen tapaturmien ja sairauksien ennaltaehkäisy. Esimerkiksi muutaman euron liukuesteiden hankkiminen ikäihmisten kenkiin on mukavampaa ja halvempaa kuin liukkailla keleillä kaatumisista johtuvat lonkkaleikkaukset.

Strategia-, design- ja teknologiayhtiö Reaktor vastaa kurssin teknisestä toteutuksesta ja käyttäjäkokemuksesta. Yhtiö on panostanut viime vuosina sote-toimialan digihankkeisiin.

– Käynnissä on maailmanlaajuinen murros, kun terveydenhuollossa, lääketutkimuksessa ja biotieteissä otetaan valtavia loikkia eteenpäin, Reaktorin liiketoimintajohtaja Marcus Mattila sanoo.

Reaktor tunnetaan myös Helsingin yliopiston kanssa tehdystä Elements of AI -kurssista, jonka tavoitteena on opettaa tekoälyn perusteet yhdelle prosentille väestöstä. Huippuyliopisto MIT:n innovaatiopalkinnon voittaneella kurssilla on puoli miljoonaa osallistujaa ympäri maailman, ja sitä käännetään parhaillaan kaikille virallisille EU-kielille.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti?

Kirjautumalla

saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.