Ruokaviraston virologian laboratoriot on otettu koronavirusanalytiikan käyttöön. Ruokavirasto on yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa käynnistänyt covid-19-infektiota aiheuttavan koronaviruksen analytiikan. Virasto ei kuitenkaan itse ota potilasnäytteitä eikä ole yhteydessä testattaviin.

Alkuvaiheessa Ruokaviraston laboratoriot pyrkivät analysoimaan noin sata näytettä päivässä. Testaustuloksista ei anneta tietoa ulkopuolisille.

– Virusanalytiikka on normaalia Ruokaviraston virologian yksikön perustyötä. Nyt olemme tehneet alkuvalmistelut ja valjastaneet virologian yksikön huipputason laboratoriot koronavirusanalytiikkaan tukemaan terveydenhuoltoa, sanoo ylijohtaja Janne Nieminen Ruokavirastosta.

Toiminnassa on huolehdittu, ettei Ruokaviraston asiakkaiden tai henkilökunnan terveys vaarannu.

– Virologian laboratorion väelle suojautuminen on arkipäivää. Olemme laboratoriossamme tottuneet käsittelemään tarttuvien tautien näytelähetyksiä. Esimerkiksi zoonoottiset eli ihmisten ja eläinten välillä tarttuvat taudit edellyttävät tarkkuutta suojautumisessa, sanoo virologian yksikönjohtaja Tuija Gadd.