Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on jälleen päivittänyt lieväoireisten lasten koronatestaamista koskevia ohjeitaan. Ohje lieventyy niin, että hyvin lieväoireisia lapsia ei tietyin ehdoin tarvitsekaan viedä testiin.

”Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen”, THL ohjeistaa nyt.

”Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan kouluun tai varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.”

Lapsi pitää viedä koronatestiin, jos hänellä on ”huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita”. Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.

THL:n aiempi ohje, jota oli jo kertaalleen lievennetty, oli että kaikki lieväoireisetkin lapset pitää testata koronan varalta, paitsi jos oireet väistyvät ennen testiin pääsyä. Nyt hyvin lieväoireisten lasten tilannetta voi siis tarkkailla kotona ilman testin varaamista.

”Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi kouluun tai varhaiskasvatukseen palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana”, THL kertoo.

”Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.”

Ohjeistuksessa on erillisohje allergisille lapsille.

”Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.”

THL:n mukaan ”saman perheen samaan aikaan sairastuneista riittää yksi negatiivinen koronatestitulos”. Kaikkia perheen lapsia ei ole tarpeen testata.

”Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.”

Ohjeen päivittymisestä kertoi tiistaina ensimmäisenä Iltalehti.

Lasten koronatestaamiskäytäntöjen höllentämiseen on antanut painetta osaltaan koronatestien paha ruuhkautuminen paikoittain sekä toisaalta lastenlääkärien huoli kivuliaan testin ja hyväkuntoisten lasten edun välisestä ristiriidasta.

*

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.

*