Turussa toimiva tapaturmaisen aivovamman biomerkkiainetutkimukseen erikoistunut yritys Medicortex Finland on saanut Yhdysvalloissa patentin aivovaurion diagnosoimiseen kehittämälleen työpakille ja biomarkkerille.

– Tämä on tähän mennessä suurin saavutuksemme, ja olemme todella innoissamme, Medicortex Finlandin toimitusjohtaja Harel Adrian sanoo.

– Uusin patenttimme laajentaa immateriaalioikeuksiemme portfoliota menetelmällä, jossa käytetään tiettyjä biomarkkereita aivotärähdyksen tunnistamiseen.

Neurobiologi Harel perusti Medicortex Finlandin vuonna 2014. Yhtiön omistus ja tutkimuksen rahoitus on suurelta osin piensijoittajien varassa. Tällä hetkellä omistajista noin puolet on suomalaisia.

Uusi patentti on Harelin mukaan toinen askel kohti patenttiportofoliota, jossa on strategiana kehittää lääkkeitä ja diagnostiikkaa lievän aivovaurion (traumatic brain injury, TBI) hoitoon ja tunnistamiseen.

Medicortexin tutkimuksessa tavoitellaan pikatestejä, jotka tunnistavat aivotärähdyksen tai lievän aivovaurion potilaan syljestä tai virtsasta.

Toinen tavoite on kehittää aivovammatestiä sairaalalaboratorioiden käyttöön. Medicortexin pitkän aikavälin tavoite on myös kehittää lääkinnällistä hoitoa aivovammaan.

Nyt hyväksytty patentti kattaa keskeisen teknologian ja menetelmän aivovaurion tunnistamiseen liittyvän glykaaniin perustuvan biomarkkerin tutkimiseksi.