Koronavirus voi aiheuttaa sydänoireita vielä vuoden ajan tartunnasta, ei vain sairauden akuutissa vaiheessa. Nature Medicine -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta uutisoi The BMJ.

Tutkimuksessa selvisi, että tartunnan saaneet olivat vuoden päästä suuremmassa riskissä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, mukaan lukien muun muassa aivoverenkiertohäiriö, rytmihäiriöt, sydänlihastulehdus, sydämenvajaatoiminta ja perikardiitti. Riski oli suurempi myös niillä, joiden koronasairaus ei ollut vaatinut sairaalahoitoa. Sydänsairauksien riski oli kuitenkin sitä suurempi, mitä vaikeampi koronasairaus oli ollut.

Covid-19-potilailla oli 72 prosenttia suurempi sydämen vajaatoiminnan riski, 63 prosenttia suurempi sydänkohtauksen riski ja 52 prosenttia suurempi aivohalvauksen riski verrokkeihin verrattuna.

Suurempi riski ei selittynyt iällä, rodulla tai sukupuolella, eikä myöskään muilla sydän- ja verisuonitautien riskitekijöillä, kuten ylipainolla, diabeteksella tai munuaissairaudella.

Tutkimuksessa ei kuitenkaan löydetty syytä sille, miksi koronavirustartunta lisää sydänsairauksien riskiä pitkäkestoisesti. Paras tapa välttyä sydänsairauksilta, on yrittää välttää virustartuntaa.