Plastiikkakirurgian osastonylilääkäri Jyrki Vuola Hyks Palovammakeskuksesta Jorvin sairaalasta on jvuosia seurannut konferensseissa, olisiko jo tarjolla kohtuuhintaisia laitteita virtuaalitodellisuuden hyödyntämiseen palovammojen kivunhoidossa.

Vielä ei ole, mutta kohta on.

– Olen varma, että virtuaalitodellisuus tulee kivunhoidossa laajempaan kliiniseen käyttöön ja vieläpä voimakkaasti, Vuola sanoo.

Kymmenen viime vuoden aikana virtuaalitodellisuuden (virtual reality, VR) hyödyntämistä kivunhallinnassa on tutkittu aktiivisesti esimerkiksi Yhdysvalloissa, erityisesti palovammapotilailla Harborview Burn Center -sairaalassa Seattlessa.

Käytännössä potilaat käyttävät kivuliaiden toimenpiteiden aikana virtuaalilaseja, jotka vievät heidät seikkailemaan keinotekoisissa mutta todentuntuisissa maailmoissa, esimerkiksi muinaisen inkakaupungin Machu Picchun raunioilla Perussa.

Keinotodellisuus kuormittaa potilaan aivoja kognitiivisesti niin vahvasti, ettei kipuaistimukselle jää tilaa.

Kipupotilaiden lisäksi virtuaalitodellisuudesta odotetaan apua muun muassa Alzheimerin taudin, masennuksen ja trauman jälkeisestä stressihäiriöstä kärsivien hoidossa.

Vuola kysyi maaliskuun lopussa Amerikan palovammayhdistyksen kokouksessa lääketieteellisen virtuaalitodellisuuden uranuurtajiin kuuluvalta Walter Meyeriltä, mitä kuuluu terveydenhuollon käyttöön tarkoitetulle virtuaalitodellisuuden kaupalliselle versiolle.

– Hän kehotti palaamaan asiaan vuoden kuluttua. kainalo

Jyrki Vuola toivoo virtuaalitodellisuudesta apua erityisesti lasten palovammojen hoitoon.

Palovammapotilaan siteiden vaihto on niin kivuliasta, että lapsilla se joudutaan usein tekemään leikkaussalissa.

– Lapsille ei voi antaa loputtomasti kipulääkkeitä. On huolehdittava niiden sivuvaikutuksista, kuten mahdollisesta hengityksen lamaantumisesta.

Osan kipulääkkeistä korvaaminen virtuaalitodellisuudessa seikkailemisella olisi tässä tilanteessa erittäin tervetullutta.

Vuola arvioi, että virtuaalitodellisuuteen liittyy sairaaloissa paljon ratkaistavia käytännön asioita, kuten steriliteetti.

– Kun monet potilaat käyttävät samoja VR-laseja, on kyettävä estämään bakteerien ja infektioiden leviäminen niiden kautta.

Myös Husin Kipuklinikka on kiinnostunut VR-laseista.

Kivun hoidon linjajohtaja Katri Hamunen näkee virtuaalitodellisuudessa paljon mahdollisuuksia alallaan.

Kiinnostus asiaan on sen verran suurta, että klinikan työryhmä kävi hiljattain tutustumassa erään suomalaisen yrityksen tarjontaan.

Käynnillä vahvistui tuntuma, että virtuaalitodellisuus tulee Kipuklinikalla jollain aikavälillä käyttöön, vaikka resurssit uuden apuvälineen kehittämiseen ovat rajalliset.

Hamunen näkee VR:lle käyttöä esimerkiksi CRPS-potilaiden liikeharjoittelun apuna. Osalla heistä raaja on niin kipeä, että hoitoon kuuluva liikeharjoittelu on aloitettava puijaamalla aivoja.

– Potilas treenaa tervettä kättä, mutta peilin kautta näyttää kuin käytössä olisi kipeä käsi. Aivot uskovat huijauksen ja kipu lähtee vähitellen lievittymään.

Virtuaalitodellisuudesta saattaa olla Hamusen mukaan hyötyä myös esimerkiksi selkäkipuisille, jotka kivun pelossa välttävät jonkin asian tekemistä. fakta

Virtuaalitodellisuudelle saattaa olla käyttöä jopa leikkauksissa.

Meksikossa on kirurgi, joka käyttää päiväkirurgiassa rauhoittavien lääkkeiden sijaan virtuaalitodellisuutta. Käytössä on myös paikallispuudutus.

Kirurgi Jose Luis Masso Vazquez on testannut virtuaalitodellisuutta potilaiden kivunhallinnassa muun muassa sydänleikkauksen toipumisvaiheessa, synnytyksessä ja rasvapattien poistossa.

Masso Vazquez arvioi helmikuussa BBC:lle, että virtuaalitodellisuuden käyttö vähentää päiväkirurgian kustannuksia neljänneksellä. Potilaat kotiutuvat nopeammin kuin rauhoittavia lääkkeitä saaneet.

Lääkkeiden vähentäminen pienensi myös komplikaatioiden riskiä.

Vazquezin näkemys perustuu useisiin tutkimuksiin, joista laajimmassa tutkimuspotilaita oli 140.

Virtuaalitodellisuudessa seikkailleet raportoivat 24 prosenttia kontrolliryhmää vähemmän kipua ja ahdistusta.

He tarvitsivat leikkauksessa puolet vähemmän rauhoittavia kuin kontrolliryhmä, tai saattoivat olla jopa täysin ilman niitä.