Lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti ottaa Turun Sanomissa julkaistussa blogissaan kantaa disinformaation levittämiseen ja puolustaa samalla infektiotautiopin emeritusprofessori Heikki Peltolaa.

Peltolan maaliskuussa 2020 antamaa haastattelua on käytetty Rumble-alustalla joulukuun alussa julkaistulla nimimerkin julkaisemalla videolla, johon on koottu useita korona- ja rokotusdenialistien viestejä.

Knuutin mukaan viestin irrottaminen asiayhteydestään on klassinen disinformaation toimintamalli.

Oikean ja väärän tiedon määrä kasvaa eksponentiaalisesti

Peltolan tapaus on tyypillinen esimerkki: Ylelle annettu haastattelu on tehty pandemian aikaisessa vaiheessa, jolloin tietoa oli vielä vähän. Nyt julkaistussa videossa Peltolan arviot ovat auttamatta vanhentuneet, mutta lausuma palvelee disinformaation levittämisessä.

Peltola toteaa videolla muun muassa, että ”Nyt kysymyksessä on yleensä lievä tauti, joka sairastetaan useimmiten kotona. Olen nähnyt monta muutakin epidemiaa aikaisemmin ja en minä näe tässä minkäänlaista kauhun syytä.”

Knuuti selvitti blogiaan varten, kysyttiinkö Peltolalta lupaa videon tekemiseen. Peltolan mukaan ei. Peltola vastaa myös, että päivitetyn tiedon ylläpitämisessä on edelleen kova työ, ”sillä oikean ja väärän informaation määrä kasvaa miltei eksponentiaalisesti”.

Knuuti toteaa yhteenvetona, että leikkaa, liimaa -tekniikkaa ”hyödynnetään antamaan virheellisesti tukea väitteeseen, jota alkuperäinen haastattelu ei todellisuudessa tue.”

Lue seuraavaksi: