Yhteensä 28 tutkijaa vetoaa Suomen päättäjiin avoimessa kirjeessä omikron-virusmuunnoksen takia.

Kirje on lähetetty hallitukselle sekä Suomen keskeisille virkamiehille.

Voit katsoa oheisesta faktalaatikosta kirjeen allekirjoittajat. Heidän joukossaan on muun muassa Tuomas Aivelo, Lasse Lehtonen ja Martin Scheinin, jotka tunnetaan koronatoimien kommentaattoreina julkisuudesta.

Tutkijajoukko vetoaa kovien rajoitusten puolesta ja vaatii Suomeen kokoontumisrajoituksia, ravintoloiden ja julkisten tilojen sulkemista kaikilta sekä etäkoulua tai koulujen joululomien aikaistamista ja/tai pidentämistä. Rajoitusten ohittaminen koronapassilla tulee laittaa väliaikaisesti tauolle.

”Kansalaisia tulee ohjeistaa yleiseen kontaktien välttämiseen, FFP2-maskien käyttöön kaikissa sisätiloissa muutoin kuin lähimpien ihmisten kanssa sekä ilmanvaihdon huomioimiseen. Tarvitaan myös nopeasti selkeitä neuvoja turvalliseen joulunviettoon. Vastaavia toimia on otettu jo käyttöön Norjassa ja Alankomaissa”, tutkijajoukko kirjoittaa avoimessa kirjeessään.

”Lähestymme teitä varoittaaksemme koronaviruksen omikron-muunnoksen aiheuttamasta välittömästä vaarasta suomalaisten terveydelle ja terveydenhuollon kantokyvylle. Terveydenhuollossamme voi olla kestämätön tilanne jo ennen tämän vuoden loppua.”

Omikronin leviämisnopeus on pandemiassa ennennäkemätön, tutkijat katsovat. Nykyrokotteet tarjoavat omikronia vastaan heikompaa suojaa. Siksi tartuntoja kannattaa tutkijoiden mukaan nyt hillitä voimakkaasti, kunnes kolmannet rokotusannokset tuovat väestön immuunisuojaa korkeammalle.

”Jos ihmisten välisiä kontakteja ei rajoiteta nyt voimakkaasti, voi Suomessa pahimmillaan olla jo jouluviikolla kymmeniätuhansia tartuntoja päivässä. Nopeasti ja voimakkaasti toimimalla voidaan ehkä välttää laaja yhteiskunnallinen kriisi ja pitkä sulkutila. Tilanne heikkenee nyt erittäin nopeasti, ja jokainen päivä on kallis.”

”Tartuntojen määrä kaksinkertaistuu 2–3 päivän välein, eli yhden viikon aikana määrä 8–10-kertaistuu. Näin ollen 2 000 päivittäistä tartuntaa voisi viikon aikana nousta 20 000 tartuntaan vuorokaudessa, joista vain osa kyettäisiin havaitsemaan testauskapasiteetin rajoissa. Delta-muunnokseen verrattuna viikoittainen tapausmäärän kasvu on ollut Etelä-Afrikassa yli viisinkertainen. Jo menneellä viikolla Tanskassa todettiin kymmenentuhatta koronatartuntaa vuorokaudessa.”

Lievempään taudinkuvaan ei saisi tuudittautua

Varmaa tietoa omikronin vakavuudesta ei vielä ole, mutta taudinkuva on mahdollisesti lievempi verrattuna delta-varianttiin.

”Tämän varaan ei kuitenkaan tule tuudittautua. Tautitapausten määrän kasvu noudattaa Suomessa samaa ennennäkemätöntä kasvu-uraa kuin muissakin maissa, ja kasvavat tartuntamäärät syövät nopeasti mahdollisen lievemmän taudinkuvan tuoman edun.”

”Norjan terveysviranomaisten tuore mallinnus arvioi, että omikron-tartunnan saaneista noin 0,5 % tarvitsee sairaalahoitoa. Vastaavilla oletuksilla voi suuntaa antavana esimerkkinä arvioida, että mikäli joulun aikaan Suomessa olisi noin 10 000 omikron-tartuntaa vuorokaudessa, tilanne johtaisi 5–10 päivän kuluttua eli vuodenvaihteen tienoilla noin 50 uuteen sairaalapotilaaseen vuorokaudessa. Jos tartunnat olisivat samaan aikaan kasvaneet vapaasti jopa 100 000 päivittäiseen tartuntaan vuodenvaihteessa, johtaisi tämä loppiaisen tienoilla jo satoihin uusiin sairaalapotilaisiin joka päivä. Tätä ei terveydenhuoltomme kestäisi.”

Nopea reagointi pelasti 2020

Kun omikron-tartunnat näkyvät sairaaloissa, tartuntoja on jo moninkertainen määrä.

"Varastossa olevat yli miljoona pistämistä odottavaa rokoteannosta myöhästyisivät, ja suuri osa kolmatta annosta kaipaavista kansalaisista ehtisi saada omikron-tartunnan. Sairaalahenkilökunnan samanaikainen sairastuminen tulee todennäköisesti entisestään vaikeuttamaan potilaiden hoitoa, mistä on jo nähtävissä merkkejä muun muassa Isosta-Britanniasta.”

ECDC:n ja WHO:n linjausten mukaisesti on toimittava nopeasti, tutkijat painottavat. Jos omikronin annetaan levitä, ”käsissämme on pahimmillaan terveydenhuollon kriisi, jollaista ei ole koettu sotiemme jälkeen”. Hallituksen ja kansalaisten nopea reagointi pelasti Suomen suuronnettomuudelta keväällä 2020, tutkijat katsovat.

”Voimakkaat toimet ovat arviomme mukaan tässä tartuntatilanteessa oikea-aikaisia, vaikuttavia ja välttämättömiä. Emme voi jäädä odottamaan tarkempia tietoja muista maista tai jo tehtyjen suojatoimien riittävyydestä.”

”Sulkutoimien hinta olisi kova, mutta vielä kovempi lasku voi langeta maksettavaksi, jos emme reagoi pian.”

LUE SEURAAVAKSI: