Lasten ja nuorten kivunhoito ja alan tutkimus ottivat ison harppauksen Suomessa, kun Husin Lasten kipukeskuksessa aloitti työnsä vakituinen noin kymmenen ihmisen moniammatillinen tiimi viime huhtikuussa.

Husin Uudessa Lastensairaalassa sijaitseva keskus toimii akuutin ja pitkittyneen kivun sekä palliatiivisen ja saattohoitokivun saralla.

Uuden keskuksen ammattilaisiin saavat olla yhteydessä valtakunnallisesti kaikki lasten ja nuorten kipua hoitavat ammattilaiset. Yhteydenottoja muualta onkin jo tullut, esimerkiksi lähetteitä pitkittyneen kivun hoitoon muista sairaanhoitopiireistä.

Kipukeskus tarjoaa konsultaation lisäksi lasten kivunhoidon koulutusta muille Suomen yliopistollisille lastenklinikoille ja keskussairaaloille.

Lasten kipukeskuksen toimintaa johtavan osastonylilääkäri Minna Ståhlin mukaan tavoitteena on perustaa myös valtakunnallinen laaturekisteri lasten ja nuorten kivunhoidosta, johon kerättäisiin samantyyppistä dataa potilaista kaikkialla Suomessa ja hyödynnettäisiin sitä kehitystyössä.

Tämä on lyhennelmä. Lue tilaajille tarkoitettu laajempi juttu tästä linkistä. Jutussa kerrotaan muun muassa. mitä käytännön apua Husin keskus voi tarjota perusterveydenhuollolle ja kouluterveydenhuollolle.