Jos googlaa Itä-Suomen yliopiston ravitsemusgenomiikan ja -genetiikan professori Matti Uusituvan, saa saaliiksi noin 38 000 osumaa. Suuri osa osumista johdattaa karppausta, kovia rasvoja ja kolesterolilääkkeitä käsitteleviin uutisiin, blogeihin tai keskustelupalstakirjoituksiin. Varsinkin jälkimmäisistä moni lähentelee herjausta.

Nettikommenteissa mielipiteet saavat helposti saman arvon kuin tieteelliset tutkimukset, mikä Uusituvan mukaan voi vääristää myös terveydenhuollon ammattilaisten kokonaiskuvaa.

Tämän takia hän onkin kiertänyt tänä vuonna ahkerasti televisiostudioiden lisäksi myös terveydenhuollon henkilöstön täydennyskoulutustilaisuuksissa luennoimassa ammattilaisille ravitsemuksesta.

– Keskustelu on ollut hyvin vilkasta niin luentosalissa kuin kahvipöydissäkin. Yleensä vain ne ovat hiljaa, joilla on eriäviä mielipiteitä.

Uusitupa toivoisi terveydenhuollon ammattilaisille, myös lääkäreille, enemmän täydennyskoulutusta ravitsemuksesta, koska eri ruokavaliot puhuttavat vastaanotoilla entistä enemmän.

– Lääkärikunta nojaa varmaan kohtuullisen vahvasti mielipiteensä tutkimustietoon ja esimerkiksi Käypä hoito -linjauksiin, mutta muussa hoitohenkilökunnassa on enemmän niitä, jotka hurahtavat muoti-ilmiöihin, kuten karppaamiseen.

Uusitupa ei seuraa nettikeskusteluja lainkaan, mutta osallistuu aktiivisesti tieteelliseen keskusteluun. Esimerkiksi tiedejulkaisuja ruoppaavalla Web of science -hakukoneella Uusituvan siteerauksia löytyy lähes 18 000.

– Suhtaudun aina kriittisesti sellaisiin väitteisiin tai mielipiteisiin, joista puuttuu vahva tieteellinen argumentointi ja rationaalinen ajattelu.

Uusitupa kehottaa lääkäreitä osallistumaan julkiseen keskusteluun aktiivisemmin vaikenemisen sijaan.

– Jos lääkärikunta vaikenee tykkänään, se on huono asia. Mediankin pitäisi ymmärtää, että tieteestä tiedottaminen voi olla tylsää, mutta se on välttämätöntä. Muuten tieto vääristyy, kuten on käynyt karppaamisenkin suhteen.

Sydänliiton puheenjohtajana toimiva Uusitupa ihmettelee, miksi karppaukseen on Suomessa liitetty kovien rasvojen vapaa käyttö.

2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa huolella tehdyissä tutkimuksissa karppaus todettiin laihdutuskeinona yhtä tehokkaaksi kuin muutkin dieetit. Näiden tutkimusten vähähiilihydraattisissa ruokavalioissa rasvan laatu oli kuitenkin hyvää.

– Nyt Suomessa jopa jotkut lääkärit markkinoivat voin ja kerman käyttöä ja karppausta hoitokeinona moneen sairauteen ilman kestävää tieteellistä pohjaa. Mukana on usein myös kaupallisia intressejä.

Yksi tärkeä syy, miksi Uusitupa alun perin lähti mukaan julkiseen keskusteluun, on lasten karppaus.

– Lasten ei missään tapauksessa pitäisi karpata, koska heille voi tulla vakavia ravitsemushäiriöitä. Monet ihmiset ovat nyt unohtaneet täysin maalaisjärjen.

Uusitupa aavistelee jo myös ensi vuoden trendejä. Niitä ovat lähiruoka-ajattelu ja Itämeren tai pohjoismainen ruokavalio.

Mediuutiset palkitsi Matti Uusituvan Terveydenhuollon 100 vaikuttajaa -gaalassa 14.12.2011.

Top 10 -lista kokonaisuudessaan täällä.