Keski-Suomen keskussairaala, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä, Tays ja Hus ilmoittivat tänään synnytyksiin liittyvien koronarajoitusten asteittaisista puruista.

Maaliskuussa asetettu rajoitus salli tukihenkilön osallistua normaaliin synnytykseen, mutta ei synnytyksen käynnistämiseen tai keisarinleikkaukseen. Myös vierailut synnyttäneiden osastolla pantiin pannaan. Rajoitukset ovat aiheuttaneet paljon mielipahaa perheissä, joissa synnytys on ajankohtainen.

Keski-Suomen keskussairaalassa oireettomat tukihenkilöt voivat maanantaista lähtien olla läsnä synnytysvuodeosastolla ja vastasyntyneiden osastolla. Ulkopuolisten vierailu sairaalassa on edelleen kielletty.

– Näillä toimenpiteillä haluamme estää viruksen leviämisen tiloissamme suojellen asiakkaitamme ja henkilökuntaa, sairaala tiedottaa.

Mikäli koronavirustartuntojen määrä alkaisi jälleen lisääntyä, rajoitukset on mahdollista aloittaa tarpeen mukaan uudelleen, sairaanhoitopiiri varoittaa.

Rajoituksia jatketaan edelleen Keski-Suomen keskussairaalan äitiys- ja sikiötutkimuspoliklinikalla (Gravida). Niiden vastaanotto- ja odotustiloihin voivat tulla ainoastaan ajanvarausasiakkaat. Puoliso tai tukihenkilö odottaa sairaalan ulkopuolella. Myöskään lapsia ei saa tuoda Gravidan tiloihin.

Rajoituksia on poistettu ensi viikon alusta myös ainakin Päijät-Hämeessä, Tyksissä, Oysissa ja Tyksissä.

Synnyttäjän oireeton tukihenkilö, joka tulee Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueelta, saa osallistua synnytykseen, pääsee mukaan kiireelliseen tai suunniteltuun keisarileikkaukseen ja saa vierailla äidin ja vastasyntyneen luona synnyttäneiden osastolla 64.

– Synnytyksessä tukihenkilölle opastetaan tarvittavat suojautumis- ja hygieniaohjeet, piiri tiedotti tänään.

Perhehuoneet ja taaperohuoneet toimivat myös normaalin käytännön mukaisesti, mutta äitiyspoliklinikkaa koskevat rajoitukset pidetään edelleen voimassa, eli tukihenkilö ei pääse toistaiseksi esimerkiksi seulontaultraäänitutkimuksiin tai lääkärin vastaanotoille.

Epidemia ei ole vielä ohi.

Myös Taysissa synnytyksen koronarajoituksia lievennetään alkuviikosta, mikäli perhe asuu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelta tai on lähetetty Taysiin lääketieteellisin perustein.

– Rajoitusten lievennykset tarkoittavat, että puolison tai tukihenkilön läsnäolo on sallittua synnyttäneiden osastoilla ja potilashotellin Perheonnessa. Lisäksi puoliso pääsee 1.6. lähtien mukaan myös sektiosaliin.

Tukihenkilöltä edellytetään, että hän on oireeton eikä ole kahden viikon aikana palannut matkalta. Lisäksi synnytysyksikössä ja synnyttäneiden osastoilla noudatetaan edelleen tavallista tiukempia turvallisuusohjeita.

Tukihenkilöitä pyydetään säilyttämään turvaväli hoitohenkilökuntaan. Lisäksi tukihenkilön tulee pysyä synnytys- ja äiti-lapsiyksikössä hoitohuoneessa, eikä sen ulkopuolella tai osastojen yleisissä tiloissa oleskelu ole sallittua.

– Rajoituksia puretaan synnyttäneiden yksiköissä sekä synnytyksen aikana, koska perheiden kannalta tämä on erityisen herkkää ja merkityksellistä aikaa, Tays tiedottaa.

Koronavirusepidemian vuoksi asetetut rajaukset pysyvät kuitenkin toistaiseksi ennallaan raskausajan hoitoa antavissa yksiköissä eli äitiyspoliklinikalla, raskauspäivystyksessä, raskaana olevien osastolla, naistentautien poliklinikalla, hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikalla sekä Tays Hatanpään äitiysultrassa.

– Kannustamme kuitenkin perheiden yhteydenpitoon näistäkin yksiköistä esimerkiksi puhelun tai videopuhelun välityksellä.

Myös muut vierailurajoitukset Taysin poliklinikoilla ja osastoilla ovat edelleen voimassa. Poikkeuksena ovat lapsipotilaat, joilla saa olla mukana yksi aikuinen, sekä kriittisesti sairaat ja saattohoidossa olevat, joiden läheisten vierailuja arvioidaan tapauskohtaisesti.

Kesän aikana potilaat voivat kuitenkin tavata läheisiään sairaaloiden auloissa, ulkona sekä 1.6. alkaen avautuvissa kahviloissa sairaalan alueella.

Seuraamme epidemiatilannetta päivittäin.

Hus ei pysty helpottamaan synnytysten läsnäolorajoituksia samaan tahtiin muiden kanssa, mutta sielläkin on pieni muutos astumassa voimaan maanantaina.

– Tukihenkilö saa tulla synnyttäjän ja vastasyntyneen mukaan Helsingin Perhepesähotelliin, Hus tiedottaa.

Naistenklinikan vieressä sijaitseva Perhepesähotelli sijaitsee erillään sairaalasta Scandic Hotel Meilahdessa.

– Perheiden tulee pysyä Perhepesähotellissa pääsääntöisesti omissa huoneissaan ja välttää turhaa liikkumista yleisissä tiloissa", Husin naistentautien ja synnytysten ylihoitaja Katja Koskinen sanoo.

Perhepesähotellissa voidaan hoitaa synnytyksen jälkeen terveitä äitejä, joiden raskaus ja synnytys on sujunut ilman suurempia ongelmia. Naistenklinikalla hoidetaan päivittäin noin 25 synnytystä. Synnyttäneiden osastoilla paikkoja on 65. Perhepesähotellissa on 19 huonetta.

– Valitettavasti Hus-alueella ei ole vielä mahdollista avata tukihenkilöiden pääsyä sairaaloissa sijaitseville synnyttäneiden osastoille, vaikka useissa muissa sairaanhoitopiireissä näin tehdään kesäkuun alussa. On muistettava, että kaikista Suomen koronavirustartunnoista yli 70 prosenttia on Hus-alueella. Epidemia ei ole vielä ohi, Husin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen sanoo.

Maaliskuisen hallituksen linjauksen mukaan tukihenkilö saa olla mukana alatiesynnytyksessä synnytyshuoneessa. Tukihenkilö ei voi toistaiseksi olla mukana synnytyksen käynnistysvaiheessa, keisarileikkauksessa tai synnyttäneiden osastoilla sairaaloissa.

– Seuraamme epidemiatilannetta päivittäin. Tavoitteenamme on purkaa loputkin rajoitukset heti, kun tilanne on synnyttäjille, vastasyntyneille ja hoitohenkilöstölle turvallinen, Heinonen sanoo.