Suomessa on meneillään kansainvälisesti ainutlaatuinen vauvatutkimus, jossa seurataan kahden vuoden ajan noin tuhannen vastasyntyneen suolistobakteereita.

Tutkija Anne Salonen Helsingin yliopistosta on kiinnostunut siitä, miten hyödylliset suolistobakteerit periytyvät äidiltä lapselle.

Aineisto on kansainvälisesti ainutlaatuinen kokonsa ja seurannan pituuden vuoksi.

Kukaan ei ole aiemmin samanaikaisesti dokumentoinut bakteerien siirtymää äidiltä vauvalle ja seurannut lapsia riittävän kauan, jotta osattaisiin sanoa, vaikuttaako bakteerien periytyminen lapsen myöhempään terveyteen.

.

Salosen tutkimuksessa voidaan saada arvokasta tietoa siitä, miksi keisarileikkauksella syntyneillä lapsilla on alateitse syntyneitä suurempi pitkäaikaissairausriski.

Lisäksi tutkimus pyrkii kartoittamaan, miten imetys ja varhaisessa iässä annetut antibiootit vaikuttavat bakteerien siirtymiseen äidiltä lapselle sekä lapsen bakteeriston kehittymiseen.

.

HELMi-tutkimushankkeeseen haetaan vastasyntyneitä ensi vuoden maaliskuuhun saakka. Tutkimukseen on tarkoitus ilmoittautua jo ennen vauvan syntymää.

Mukaan toivotaan perheitä, jotka asuvat pääkaupunkiseuduilla tai kehyskunnissa tai joilla on mahdollisuus tomittaa vauvan pakastettuja kakkanäytteitä perille pääkaupunkiseudun keräyspisteisiin.

Näytteitä otetaan yhteensä 9 kappaletta kahden vuoden aikana, eikä niitä saa lähettää postitse.

Tutkimuksessa pidetään säännöllisesti sähköistä päiväkirjaa perheen ja vauvan kuulumisista.

Tutkijat pyytävät perheitä elämään normaalia arkeaan ja kirjaamaan esimerkiksi imettämiseen ja siivoamiseen liittyvät asiat totuudenmukaisesti, eikä sen mukaan mikä tuntuisi olevan niin sanottu oikea tapa.

.

Perhe voi tutkimuksen avulla seurata vauvan suolistobakteeriston kehittymistä ja vertailla sitä viitearvoihin.

Tutkimuksen verkkosivuille on kehitteillä interaktiivinen työkalu, jossa tutkittavat voivat itse tarkastella esimerkiksi muiden tutkimusperheiden sijoittumista paikkakunnalla ja tietyn ikäisten vauvojen keskimääräistä suoliston mikrobistokoostumusta.

Tutkimuksen päätyttyä perheet saavat koosteen oman lapsen suolistomikrobiston kehityksestä.

Tutkimukseen voi ilmoittautua verkkosivuilla www.helmitutkimus.com.

.

Dosentti Anne Salonen sai juuri Paulon Säätiöltä ensi vuodelle 30000 euroa apurahaa HELMi (Health and the Early Life Microbiome) -tutkimusta varten.