MSc Mona Gibreelin väitöstutkimuksen mukaan purentavoimista johtuvien jännitystilojen aiheuttamia murtumia voidaan estää peittoproteeseissa käyttämällä tätä varten kehitettyä akryylimuovilla esikyllästettyä lasikuitukangaskudosta. Implanttikantoisen peittoproteesin pohjalevyn murtumat ovat yleisiä implanttiin liittyvän erikoiskiinnikkeen alueella, johon muodostuu purentakuormituksen aikana jännitystä.

”Purenta jakaa jännityksen alueelle hyvin monimutkaisesti, joten on tärkeää suunnata ja sijoittaa kuitulujite tarkasti. Esikyllästetty lasikuitulujite sulautuu osaksi hammasproteesin muovia ja parantaa selvästi implanttikantoisen peittoproteesin mekaanisia ominaisuuksia. Lasikuitulujite on myös esteettinen vaihtoehto aikaisemmin käytetyille metallituille, Gibreel kertoo tiedotteessa.

Proteesin valmistava hammasteknikko asettaa lasikuitulujitteen hammasproteesiin hammaslääkärin työtilaukseen perustuen. Turun yliopistossa kehitetyt lasikuitulujitteet ovat olleet kliinisessä käytössä jo 1990-luvun lopulta saakka, mutta väitöstutkimuksen myötä niitä hyödynnetään lisääntyvässä määrin myös implanttiprotetiikassa.

MSc Mona Gibreel esittää väitöskirjansa Fiber-reinforced implant-retained overdentures: Studies of their deformation in relation with attachment systems julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 22. lokakuuta klo 12.00. Väitöstä voi seura etäyhteyden kautta.

Vastaväittäjänä toimii professori Per Vult von Steyern, Malmö University, Ruotsi ja kustoksena professori Pekka Vallittu, Turun yliopisto. Tilaisuus on englanninkielinen. Väitöksen alana on biomateriaalitiede.