Vuoden 2021 Kansanterveyspalkinto on myönnetty Sekasin Kollektiivin Sekasin-chat-palvelulle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta luovutti palkinnon maanantaina Kansanterveyspäivässä. Kansanterveyspalkinto myönnetään merkittävästä työstä suomalaisen kansanterveyden edistämiseksi.

Sekasin Kollektiivin koordinaatiosta vastaavat MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto ja SOS-Lapsikylä.

Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Palvelua on tarjottu verkossa vuodesta 2017, ja siellä päivystävät järjestöjen ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset.

”Koronaepidemian aikana Sekasin-chat on ollut tärkeä tukipalvelu lapsille ja nuorille. Chatissa nuoret voivat keskustella itseään askarruttavista asioista ja ongelmista nimettömänä ja luottamuksella.”, sanoo THL:n ylilääkäri Terhi Aalto-Setälä tiedotteessa.

Palvelu perustuu kynnyksettömään tukeen, nuoren kuulemiseen ja kohtaamiseen. Chat-palvelussa kuullaan lapsia ja nuoria kanavissa, jotka soveltuvat heille ja ovat helposti saavutettavia.

”Olemme erittäin otettuja merkittävästä tunnustuksesta nuorten mielenterveyden tukemiseksi tehtävälle työlle”, sanoo Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtaja Satu Raappana tiedotteessa.

”Poikkeuksellisena vuonna nuorten tuen tarve on kasvanut entisestään: yli 170 000 yhteydenottoa kertovat selvää viestiä nuorten pahasta olosta. Anonyymi, verkostoyhteistyönä toteutettu verkkopalvelu on antanut tukea ja ohjausta myös keskellä epidemiaa ja rajoituksia”, Raappana jatkaa.

Kansanterveyspalkinto jaettiin tänä vuonna seitsemännen kerran. Viimevuotinen palkinto jaettiin kahdelle toimijalle Tekniikan Maailma -lehdelle ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:lle.

Myös yksityiset ihmiset ja yritykset ovat toimineet lasten ja nuorten hyväksi.

Mannerheimin lastensuojeluliitto kertoo, että sen Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä saamat lahjoitukset ovat lähes kaksinkertaistuneet edellisvuoteen verrattuna.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Lasten ja nuorten puhelimeen sekä chattiin yritettiin viime vuoden aikana saada yhteys 80 000 kertaa. Näistä reiluun 15 000 pystyttiin vastaamaan.

Liiton mukaan se pystyy lahjoitusten ansiosta laajentamaan chat-kanavasa aukioloikoja, niin että se on auki vuoden jokaisena päivänä kello 17–20.

”Käyttäjäkyselymme lähes tuhannesta vastaajasta valtaosa toivoi chatin aukioloaikojen laajentamista”, MLL:n suunnittelija Heidi Holappa kertoo tiedotteessa.

Psyykkinen terveys, vertaissuhteet ja seksuaalisuus ovat yleisimpiä aiheita, joista lapset ja nuoret haluavat chatissa keskustella.

Vuonna 2020 yleisin yksittäinen aihe, josta palvelussa keskusteltiin, oli masentunut mieliala tai ahdistuneisuus.

”Chatissa mielenterveyshuolia käsittelevät yhteydenotot ovat painottuneet koko 2010-luvun ajan. Lisäksi koronapandemian aiheuttama poikkeusaika on tuonut monenlaista kuormaa lasten ja nuorten arkeen. Sopeutuminen muuttuneeseen arkeen on ollut osalle yhteyttä ottaneista uuvuttavaa”, Holappa kertoo.

Aiheiden vakavoituminen on lisännyt entistä pidempien keskustelujen määrää, liitto tiedottaa. Poikkeusolot ovat heikentäneet erityisesti jo ennestään huonovointisten nuorten tilannetta, ja se on kuulunut yhteydenotoissa. Osalla yhteydenottajista kodin ihmissuhteet ovat kärjistyneet ja yksinäisyys tai huolet kaverisuhteista ovat korostuneet. Osa nuorista, joilla oli jo ennen pandemiaa mielenterveyden huolia, koki tilansa huonontuneen.

Psyykkiseen terveyteen liittyvät aiheet olivat viime vuonna erityisesti 15–17-vuotiaiden nuorten yhteydenoton syy.

Arjessa koettu yksinäisyys kosketti puolestaan 12–14-vuotiaita sekä yli 18-vuotiaita. Chatin yhteydenottajista 35 prosenttia ohjattiin hakemaan lisätukea ammattilaisilta.

Palvelusta kerätään säännöllisesti palautetta. Sen mukaan lapset ja nuoret ovat olleet chat-palveluun tyytyväisiä, liitto kertoo. Chat-keskusteluista palautetta antaneista 80 prosenttia koki keskustelun hyödyntäneen itseään ja 86 prosenttia suosittelisi palvelua vastaavassa tilanteessa olevalle nuorille.

Chatissa, puhelimessa ja nettikirjepalvelussa yhteydenottoihin vastaavat MLL:n kouluttamat vapaaehtoiset päivystäjät. Näiden lisäksi keskusteluapua tarjotaan ajanvarauschatissa, jossa nuori voi keskustella MLL:n ammattilaisen kanssa.

LUE SEURAAVAKSI: