Lapsettomuuslääkäri Kaisu Luiro-Helveen mukaan 35-vuotiaat naiset usein yliarvioivat hedelmällisyytensä. Naistentautien ja synnytysten ja lisääntymislääketieteen erikoislääkäri ja tutkija Luiro-Helve kommentoi asiaa Yliopistolehdessä.

Terve ja itsestään huolehtiva nainen voi kokea, että hänen on helppo tulla raskaaksi.

”Jos 35-vuotias ei vielä ole saanut lapsia, mutta haluaa niitä kolme, on melko epätodennäköistä, että toive toteutuu ainakaan ilman hedelmällisyyshoitoja”, Luiro-Helve sanoo

sivuilla julkaistussa Yliopisto-lehden artikkelissa.

Luiro-Helve on mukana Naisten terveystutkimus 1986 -tutkimuksessa, joka kartoittaa naisten terveyttä ja hyvinvointia laajemmin kuin koskaan aikaisemmin. Helsingin yliopiston mukaan kyseessä on maailman suurin naisten terveyttä tarkasteleva tutkimus.

Tutkimukseen on kutsuttu kaikki Oulun ja Lapin läänissä vuonna 1986 syntyneet naiset. Heitä on yhteensä 4 500. Heidän äitinsä rekrytoitiin tutkimukseen jo raskausaikana.

Oulun yliopiston laajassa ikäluokkatutkimuksessa selvitetään vuosina 1944, 1966 ja 1986 syntyneiden naisten terveydentilaa. Kolmasosa vuonna 1986 syntyneistä tutkittavista asuu Etelä-Suomessa, ja siksi Helsingin yliopistosta tuli Oulun tutkimuskumppani.

Tutkimuksessa myös naisten kohtu ja munasarjat tutkitaan. Munarakkulat laskemalla voidaan arvioida, kuinka paljon munasoluja on jäljellä.

”Lapsettomuuslääkärinä minua kiinnostaa, kuinka eri tavalla me naiset ikäännymme”, Luiro-Helve sanoo.

Joidenkin 35-vuotiaiden munasarjat näyttävät samalta kuin alle kolmekymppisillä, mutta toisilla ne ovat jo niin tiiviit, että sellaisia näkee yleensä yli nelikymppisillä. Tämä voi olla tärkeä tieto niille, jotka haluavat vielä saada lapsia.

Luiro-Helve tahtoo puhua asiasta lempeästi ja varoen, ei pamauttaa karuja faktoja kenellekään. Raskaaksi tuleminen on yksilöllistä, eikä se ole kiinni pelkistä munasarjoista.

Terveystutkimuksen potilasosuus päättyi Helsingin osalta kesäkuun puolivälissä. Oulussa tutkimukset jatkuvat ainakin tämän vuoden loppuun asti. Tulosten analysoimisessa kestänee pari vuotta.