Suomalaisten lasten altistuminen PAH-yhdisteille ruoan kautta ei aiheuta terveysriskiä, kertoo Ruokavirasto.

Virasto teki riskinarvioinnin lasten altistumisesta elintarvikkeiden PAH-yhdisteille. PAH-yhdisteet ovat palamisessa syntyviä syöpävaarallisia yhdisteitä.

Riskinarvioinnissa olivat mukana PAH-yhdisteiden lähteistä leivät, murot ja myslit, rasvat ja öljyt sekä savustetut liha- ja kalatuotteet.

PAH-yhdisteiden on todettu aiheuttavan syöpää koe-eläimissä.

Tulosten mukaan PAH-pitoisuudet olivat suurimpia grillatussa lihassa, savukinkussa ja lämminsavukalassa.

Suurin PAH-yhdisteiden lähde oli leipä, sillä sitä syödään huomattavasti enemmän kuin savustettuja ja grillattuja elintarvikkeita. Muita merkittäviä lähteitä olivat savukinkku, makkara sekä rasvat ja öljyt.

Altistus kaikista lähteistä yhteensä oli pientä.

Riskinarvioinnin ruoankäyttöaineisto saatiin Helsingin yliopiston ja Folkhälsanin DAGIS-projektista, johon osallistui 3–6-vuotiaita lapsia vanhempineen eteläisestä Suomesta ja Keski-Pohjanmaan maakunnasta.

PAH-yhdisteiden on todettu aiheuttavan syöpää koe-eläimissä.