Lääkärit ovat huolissaan Suomen koronavirustilanteesta. Erityisesti esiin nousee Länsi-Pohjan alue, mutta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin entinen toimitusjohtaja, sdp:n kansanedustaja Aki Lindén varoittaa koko maata.

– Koronaepidemia ei ole ohi - jokaisen pitäisi tämä ymmärtää. Maailmalla tilanne on jopa aikaisempaa pahempi, Ruotsissa samoin, ja Suomessakin riski uudelle nousulle on todellinen, hän tviittaa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueen johtavat lääkärit pitävät alueen epidemiauhkaa vakavana. Lääkärit katsovat perjantaina julkaisemassaan yhteisessä tiedotteessa, että kuukauden rauhallisen jakson jälkeen tilanne on muuttunut ratkaisevasti vakavammaksi.

Lääkäreiden mukaan kahden viime viikon aikana Länsi-Pohjassa on todettu muutamia koronavirustartuntoja. Jo muutama sairastunut on kuitenkin ehtinyt altistaa jopa viisikymmentä lähikontaktia.

Tartuntaketjujen selvityksessä on ilmennyt, että useamman tapauksen taustalla on lyhyt ostosmatka Ruotsin puolelle. Lääkäreiden mukaan sairastumispotentiaali on merkittävä, vaikka vielä ei tiedetä, kuinka moni altistuneista sairastuu.

– Emme ole samaa mieltä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Lapin sairaanhoitopiirin asiantuntijoiden, saati eräiden Lapin kuntien virkamiesten kanssa siitä, että Ruotsin rajamatkailun rajoittaminen olisi merkityksetön länsirajan ja Meri-Lapin epidemian torjunnassa. Virus kukoistaa heti rajan takana, lääkärit toteavat tiedotteessa.

Länsi-Pohjan lääkäreiden mukaan Norrbottenissa raportoitiin perjantaina 28 uutta tartuntaa, viidessä päivässä yli 200. Sairastuneita on yhteensä 1177. Sairaaloissa on 22 koronapotilasta, joista kahdeksan tehohoidossa.

– Altistuneita on satoja ja osa heistä tulee sairastumaan ja voivat oireettominakin levittää tautia, tiedotteessa varoitetaan.

Suomen molekyylilääketieteen instituutin tutkijatohtori Jukka Koskela ihmettelee tilannetta.

– On tää ihme juttu, onneksi kollegat ovat ajoissa hereillä ja vaativat rajan sulkemista, saapa nähdä kuunnellaanko. Ostosmatkojen takia riskeerataan suomalaisten henki ja talous? Jos tähän ei tule muutosta, loppuu kohta ostosten teko taas Suomessakin, hän ryöpyttää Twitterissä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) muistutti perjantaina, ettei Ruotsiin matkustamista edelleenkään suositella, ja sieltä Suomeen palaavien on pidettävä kahden viikon omaehtoinen karanteeni.

– Ruotsin tautitilanne on valitettavasti erilainen muihin maihin verrattuna, hän totesi tiedotusvälineille Pohjoismaiden sisäministerien videokokouksen jälkeen perjantaina.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.