Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Jussi Sane kertoi tiistaina tiedotustilaisuudessa, että maailmalla on 20 500 koronavirustartuntaa. Luku on arvio.

Lancetissa julkaistu tutkimus puolestaan arvelee, että Kiinan Wuhanissa oli 25. tammikuuta yksin Wuhanissa 75 000 koronaviruksen saanutta. Lancet on maailman arvostetuimpia lääketieteellisiä julkaisuja. Laskelma perustuu joulukuun lopun ja tammikuun lopun välillä Wuhanista alueen ulkomaille kulkeutuneiden tapausten määrään.

Esimerkiksi Chongqingiin, jonka alueella asuu 32 miljoonaa ihmistä, oli tammikuun 5. päivänä päässyt noin 461 tartunnan saanutta.

Taudin leviämisnopeuden perusteella tartunnan saaneiden määrä kaksinkertaistuu 4–6 päivässä. Tämä tarkoittaisi sitä, että tartunnan saaneita on jo 150 000 tuhatta.

Tämän lisäksi tauti on levinnyt useisiin jättikaupunkeihin, kuten Pekingiin ja Shanghaihin.

Mikäli tauti etenee samalla nopeudella kuin se on edennyt Wuhanissa, kasvaa tartunnan saaneiden määrä eksponentiaalisesti jo useissa Kiinan kaupungeissa, uskovat tutkijat.

Näistä kaupungeista on myös yhteyksiä muualle maailman suurkaupunkeihin.

Useissa Kiinan ulkopuolisissa suurkaupungeissa todennäköisesti ilmenee epidemioita, koska Kiinasta matkustaa yhä ulkomaille taudin saaneita, mutta oireettomia ihmisiä.

Riskiryhmään kuuluvat muun muassa Bangkok ja Phuket suomalaisten suosimassa Thaimaassa. Useissa maailman suurkaupungeissa ei Suomen tapaan ole tehokasta julkista terveydenhuoltoa, jonka avulla tartuntojen määrää voidaan rajata.

Merkittävä tekijä on sairastuneiden ja mahdollisesti tartunnan saaneiden eristäminen.

Tutkijoiden mukaan tämä edellyttää äärimmäisiä rajoituksia ihmisten liikkumiseen, koulujen sulkemista, julkisten tapahtumien perumista ja etätyöhön siirtymistä.

Näiden toimien taloudelliset vaikutukset olisivat merkittäviä.

Jos tarttuvuutta ei onnistuta rajoittamaan, saavuttaa epidemia huhtikuussa huippunsa Kiinan suurkaupungeissa. Taudin esiintyvyys olisi väestössä noin 35 tapausta tuhatta ihmistä kohti.

Chongqingissa tämä tarkoittaa yli miljoonaa ihmistä ja Pekingissä noin 700 000 henkilöä. Tämän hetkisen tiedon mukaan kuolleisuus on 3–4 prosenttia.

Jos tarttuvuutta saadaan vähennettyä 50 prosentilla, hidastuu epidemia niin, että huippu saavutetaan kesäkuussa. Silloin tartunnan saaneita olisi esimerkiksi Pekingissä vain joitakin kymmeniä tuhansia.

Lue lisää:

Otsikkoa korjattu 5.2. klo 16.29.