Tiedelehti Lancet ei suostu poistamaan sivuiltaan artikkelia tutkimuksesta, jota Ruotsissa epäillään vakavasti tiedevilpistä.

Lancetin päätoimittaja Richard Horton perustelee vuonna 2011 julkaistun artikkelin pysymistä paikoillaan sillä, että Karoliinisen instituutin johto vapautti viime syksynä Paolo Macchiarinin kiistellyn tutkimuksen vilppiepäilyistä.

Lancet haluaa odottaa uusien selvitysten tuloksia ennen kuin se siirtää artikkelin pois lehdestä, kertoi Dagens Medicin perjantaina.

Kohu koskee kirurgi Paolo Macchiarinin kehittämää muovista henkitorvea, johon istutetaan potilaan omia kantasoluja. Kahdeksasta keinotekoisen henkitorven saaneesta potilaasta kuusi on kuollut ja yksi on tehohoidossa.

Ruotsin television kolmiosainen dokumentti Experimenten toi tammikuussa esiin tietoja, joiden mukaan Macchiarini ei kertonut potilaille riittävästi hoidon riskeistä tai antoi niistä jopa valheellista tietoa.

Ruotsin Lääkäriliitto ja Kuninkaallinen tiedeakatemia selvittävät väitteitä, joiden mukaan hoitomenetelmän tutkimusdata ja siitä kirjoitettu artikkeli eivät vastaa toisiaan. Myös Karoliininen instituutti aikoo selvittää asian uudelleen.

Tähän mennessä neljä Karolinskan professoria on irtisanoutunut Nobel-komitean työstä, koska he arvelevat joutuvansa osaksi selvityksiä, kerrottiin Karolinskan sivuilla. Yksi professoreista on Anders Hamsten, joka irtisanoutui kohun vuoksi myös Karoliinisen Instituutin rehtorin työstä.

Lancetin päätoimittaja vaati, että tapaus Macchiarinia selvittävän ryhmän pitäisi olla täysin riippumaton ruotsalaisesta tiedemaailmasta. Kumpikaan selvitysryhmistä ei täytä tätä vaatimusta.